Livre
Néerlandais

Je eigen kamer

Autre titre Een kamer voor jezelf

Virginia Woolf (auteur), Ivo Verheyen (traducteur)

Je eigen kamer

Autre titre Een kamer voor jezelf

Dans la série:
De bekende Britse schrijfster (1882-1941) analyseert de positie van de vrouwen, en van haar vrouwelijke collega’s in het bijzonder, in het Engeland van omstreeks 1920.
Titre
Je eigen kamer
Autre titre
Een kamer voor jezelf
Auteur
Virginia Woolf
Traducteur
Ivo Verheyen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A room of one's own
Éditeur
Leuven: Davidsfonds uitgeverij, 2021 | Autres éditions
144 p.
ISBN
9789022338476 (paperback)

Commentaires

Het uitgebreide essay is gebaseerd op een collegereeks gegeven door Virginia Woolf (1882-1941) in oktober 1928 in de eerste colleges die voor vrouwen in Cambridge toegankelijk waren, in het bijzonder twee colleges over 'vrouw en fictie'. De auteur combineert fictie en non-fictie om de plaats van vrouwelijke schrijfsters in de literatuur van deze tijd te bepalen. Ze is overtuigd van een ding: om te kunnen schrijven moet een vrouw over eigen kamer en geld beschikken. Het is echter niet zo eenvoudig. Eigen kamer is een metafoor voor eigen plaats, iets wat voor mannen vanzelfsprekend is maar wat vrouwen, die gevangenen zijn van de tijd waarin ze leven, moeten opeisen. Woolf bekritiseert de opvattingen over vrouwen die de samenleving beheersen. Met dertien pagina's noten bij de tekst.

À propos de Virginia Woolf

Virginia Woolf, née Adeline Virginia Alexandra Stephen le 25 janvier 1882 à Londres et morte le 28 mars 1941 à Rodmell (Royaume-Uni), est une autrice et femme de lettres britannique. Elle est l'un des principaux écrivains modernistes du XXe siècle.

Dans l'entre-deux-guerres, elle est une figure marquante de la société littéraire londonienne et une membre centrale du Bloomsbury Group, qui réunit des écrivains, artistes et philosophes anglais. Les romans Mrs Dalloway (1925), La Promenade au phare (1927), Orlando (1928) et Les Vagues (1931), ainsi que l'essai féministe Une chambre à soi (1929), demeurent parmi ses écrits les plus célèbres.

En 1941 à l'âge de 59 a…En lire plus sur Wikipedia