Livre
Néerlandais

Jasper wil een vleermuis

Vincent Cuvellier (auteur), Ronan Badel (dessinateur), Ineke Ris (traducteur)
Jasper wil een vleermuis. Een echte. Met veel moeite laat hij zich overtuigen dat een vleermuis in huis toch niet handig is. Intussen heeft Jasper een veel beter idee. Prentenboek met humoristische, gedeeltelijk ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Jasper wil een vleermuis
Auteur
Vincent Cuvellier
Dessinateur
Ronan Badel
Traducteur
Ineke Ris
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Emile veut une chauve-souris
Éditeur
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789053412961 (hardback)

Commentaires

Jasper wil een vleermuis gaat over de onmogelijke wensdroom van het jongetje Jasper die zichzelf al ziet als een ‘vleermuizentemmer’, inclusief de handschoen om zijn hand en arm te beschermen. Pittig detail: de handschoen is niet van leder, maar het is een stoffen handschoen, wit met roze bloemetjes, waarschijnlijk even in de keuken ontleend. Onmiddellijk na deze contextuele beschrijving leert de lezer hoe een vleermuis eruitziet en wat de voornaamste eigenschappen van het dier zijn. Daarna start een dialoog tussen Jasper en een onzichtbare persoon (vader of moeder?) die probeert om het idee van een vleermuis als huisdier uit Jaspers hoofd te praten. Maar Jasper geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij bedenkt allerlei tegenargumenten die af en toe zelfs steekhoudend zijn. Wanneer die niet helpen, heeft Jasper een ander idee. Welk dier hij dan als huisdier wil nemen, ontdekt de lezer op de laatste illustratie. Daardoor wordt het verhaal voor wie dat wil een cirkelverhaal: het kan m…Lire la suite
Jasper weet heel goed wat hij wil. Hij wil een echte vleermuis. Maar die leven in het donker, in grotten. Jasper bedenkt van alles om toch thuis een vleermuis te kunnen hebben, maar moet uiteindelijk toegeven dat het niet zo’n goed idee is. Dan komt hij op een ander idee. Klein vierkant prentenboek over de wensdroom van een jongetje. Mooi wordt door de niet in beeld gebrachte verteller aangegeven wat de kenmerken zijn van een vleermuis en waarom een vleermuis niet geschikt is als huisdier. Op de illustraties (fijne pentekeningen, slechts gedeeltelijk ingekleurd in natuurlijke, rustige kleuren) zien we op humoristische wijze weergegeven hoe Jasper een vleermuis nadoet. Jasper wil niet toegeven aan de bezwaren, maar gaat uiteindelijk overstag. Zijn gevoelens komen duidelijk naar voren in zijn gezichtsuitdrukking. Aan het eind zien we in de laatste illustratie het dier dat hij in plaats van de vleermuis graag als huisdier wil (en dan kan het verhaal weer opnieuw verteld worden). De tekst…Lire la suite

Jasper wil een vleermuis

Een echte vleermuis, wil Jasper. Eentje die ’s nachts rondvliegt en ondersteboven slaapt. En om zijn woorden kracht bij te zetten, imiteert hij hoe zo’n vleermuis dat dan doet. Elk tegenargument dat zijn moeder of vader aanreikt, probeert hij te weerleggen: in een grot gaan wonen, leven met het licht uit, ... Dat dat niet kan, vindt Jasper ronduit belachelijk. Want als Jasper het wil, dan kan het. Op het einde ziet hij toch in dat het niet realistisch is. Maar dat geeft dan al niet meer, hij heeft zijn zinnen al op een ander buitenissig huisdier gezet.
Wat een heerlijke nieuwkomer in kleuterland, deze Jasper! Zo’n heerlijk eigenwijs karaktertje, dat verdomd goed weet wat hij wil. Een jongetje dat geweldige conversaties voert met de ouder die nooit in beeld komt, maar buiten beeld de discussie met hem aangaat. En dit toch in een zeer duidelijke en begrijpbare taal, die zich perfect laat voorlezen aan een kleuter. De illustraties zijn hilarisch, vooral daar waar Jasper zich zelf a…Lire la suite

À propos de Vincent Cuvellier

Vincent Cuvellier, né le 3 octobre 1969 à Brest, est un écrivain français. Il vit à Bruxelles.

Biographie

Il arrête ses études à 16 ans et publie son premier livre, La troisième vie en 1987, à 17 ans. Pour cet ouvrage, il obtient le prix Prix du jeune écrivain de langue française.

Après avoir fait des dizaines de métiers, il devient écrivain avec son premier roman pour la jeunesse, "kilomètre zéro". (2001) Depuis, il publie dans des domaines aussi variés que le roman, l'album, la BD, le documentaire, la presse, des essais, des livrets musicaux, principalement pour la jeunesse.

Ses éditeurs principaux sont Gallimard Jeunesse et les Éditions du Rouergue. Il est aussi directeur de la collection « T’étais qui toi ? » chez Actes Sud Junior avec douze titres parus.

Il publie en 2006, La première fois que je s…En lire plus sur Wikipedia