Livre
Néerlandais
Vier alpinisten die in hun studententijd in de Noorse Lofoten enkele klimtochten gemaakt hebben, komen na twintig jaar bijeen voor een reünie.
Titre
Grip
Auteur
Stephan Enter
Langue
Néerlandais
Édition
15
Éditeur
Amsterdam: Van Oorschot, 2013
ISBN
9789028241787 (paperback)

Commentaires

Paul en Vincent, twee veertigers die elkaar kennen uit hun studententijd, reizen per trein naar een reünie. De roman beschrijft de reisdag. Van een hartelijk weerzien is allerminst sprake. Liever dan persoonlijke aangelegenheden bediscussiëren de oude bekenden een wetenschapsbericht uit de krant van die dag. Naarmate het reisdoel dichterbij komt, dringt zich de vraag op welk verleden deze mensen eigenlijk delen.
Op het ontmoetingspunt Swansea in Wales wacht Martin, de derde van de vriendengroep. Van daaruit leggen ze het laatste deel van de reis af, een korte busreis en een strandwandeling naar Martins huis aan zee, waar zijn vrouw Lotte hen zal ontvangen. Zij is de vierde van de oude vriendengroep. Martins voorstel voor een strandwandeling langs de klifrotsen lijkt een hommage aan de gezamenlijke klimtocht in hun studententijd in de Lofoten.
Zoals de hoofdfiguren de vraag naar de betekenis van het verleden proberen te beantwoorden, zo probeert de lezer zich een beeld te vormen …Lire la suite
Vier alpinisten (Paul, Vincent, Martin en Lotte) hebben in hun studententijd in de Noorse Lofoten enkele klimtochten gemaakt. Ze zijn elkaar uit het oog verloren en komen na twintig jaar bijeen voor een reünie in Wales. Paul en Vincent reizen samen met de Eurostar door de Kanaaltunnel en worden aan de overzijde opgewacht door Martin en Lotte, inmiddels getrouwd. Via hun herinneringen en gesprekken wordt duidelijk dat er tijdens een van die tochten iets ingrijpends is gebeurd, dat hun levens op dramatische wijze heeft gestuurd. Uit de wisselende perspectieven in de vier delen blijkt dat de drie totaal verschillende mannen gefascineerd zijn (geweest) door de cynische, stuurse Lotte, die een hoofdrol speelt in de twee cliffhangers. Deze alpinisten- en reünieroman is spannend, prachtig geschreven, heeft haarscherpe observaties, boeiende personages, een feilloze compositie en existentiële thema’s, over bereikbare onsterfelijkheid, de waarde van vriendschap, het gevaar om risico’s te nemen …Lire la suite

À propos de Stephan Enter

Stephan Enter, né le 22 novembre 1973 à Rozendaal, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Œuvres

  • Winterhanden, nouvelles, 1999
  • Lichtjaren, roman, 2004
  • Spel, roman, 2007
  • Grip, roman, 2011
  • Compassie, roman, 2015
- traduit en français sous le titre Compassion par Annie Kroon, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 2018, 192 p. (ISBN 978-2-330-09735-6)

Notes et références

Liens externes