Livre
Néerlandais

De school is van iedereen : hoe het onderwijs anders kan werken

Robert Voorhamme (auteur), Peter Adriaenssens (collaborateur), Guy Tegenbos (collaborateur)
Er heerst een gebrek aan vertrouwen in het onderwijs. Ouders uit de middenklasse zijn bang dat hun kind op een 'slechte' school terechtkomt, kansarme en allochtone ouders zien de school als een uitsluitingsmachine. Steeds meer jongeren eindigen hun schoolcarrière zonder kwalificaties. Situatieschets en toekomstplan.
Titre
De school is van iedereen : hoe het onderwijs anders kan werken
Auteur
Robert Voorhamme
Collaborateur
Peter Adriaenssens Guy Tegenbos
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
182 p. : ill.
ISBN
9789085423928 (paperback)

Commentaires

Enthousiasmerende, zelfs visionaire beschrijving van een school in de toekomst. Het is een Vlaamse uitgave die de situatie in Antwerpen beschrijft. De stad zal binnen afzienbare tijd over een groeiende aantal leerlingen beschikken. De cijfers voor zittenblijven en uitval zonder diploma zijn momenteel hoog, zekere onder kinderen van buitenlandse afkomst, ondanks de aanwezigheid van een grote verscheidenheid aan scholen. Het 'watervalsysteem' (afzakken naar een lager niveau) moet daarom worden vervangen door een 'vistrap'. In acht hoofdstukken worden opzienbarende voorstellen gedaan: ieder kind vanaf 2 jaar ontvangt een laptop. De papieren school moet worden vervangen door een digitale. Op zogenoemde concentratiescholen dienen heterogene groepen te komen voor topkwaliteit. Een radicale transformatie van gebouwen, leraren en programma's. Er zijn voorbeelden in New York en China, waar leerlingen spreekbeurten vervangen door filmpjes. Resultaten publiek maken met verwijzing naar Amsterdam …Lire la suite

À propos de Robert Voorhamme

Robert Voorhamme, né le 14 août 1949 à Anvers, est un homme politique belge flamand, membre de Sp.a.

Il est ingénieur commercial (RUCA) et agrégé de l'enseignement moyen supérieur. Il fut assistant au RUCA, enseignant, professeur, chercheur, conseiller économique puis secrétaire interrégional et national de l'ABVV.

Fonctions politiques

  • Conseiller communal et échevin à Anvers depuis 2003
  • député au Parlement flamand :