Livre
Néerlandais

Tot in de hemel : roman

Richard Powers (auteur), Jelle Noorman (traducteur)
In de levens van meerdere personages spelen bomen een belangrijke rol: een professor ontdekt dat bomen met elkaar kunnen communiceren, een immigrant maakt jaarlijks een foto van een groeiende kastanjeboom en een vrouw wordt ecoterrorist om bomenkap te voorkomen.
Titre
Tot in de hemel : roman
Auteur
Richard Powers 1957-
Traducteur
Jelle Noorman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The overstory
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
602 p.
ISBN
9789025452773 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Zolang er bomen groeien is er hoop

Roman. Richard Powers brengt met Tot in de hemel een monumentale ode aan alle bomen en aan de mens, en hun diepe verwantschap.

Als je ademloos op bladzijde 23 van Richard Powers' nieuwe boek Tot in de hemel bent beland, heb je al meer meegemaakt dan in Oorlog en vrede en Anna Karenina samen. Op dat moment verliest een jonge kunststudent zijn ouders. De 150-jarige kastanje op het erf van de boerderij, nog geplant door zijn overgrootvader, is de stille getuige van vier generaties.

Het eerste hoofdstuk heeft de allures van een kort verhaal met een onwaarschijnlijke inhoudelijke dichtheid. Daarna volgen nog zeven fijnmazige en spannende verhalen in evenveel hoofdstukken. Telkens spelen bomen een belangrijke rol, naast een kleurrijke verzameling mensen van over de hele wereld. Ze vormen samen deel één van het boek: acht wortels die in deel twee overgaan in de stam. Daaruit groeit later de kroon die in deel vier zaden zal leveren.

Die compositie geeft vorm aan het belang van bomen, in dit verhaal en in de wereld. Zij en de rest van het plantenrijk zijn zwijgend in de meerderheid. Ze v…Lire la suite

Bomen spelen een belangrijke rol in de levens van meerdere personages. Een professor wordt verketterd vanwege haar theorie dat bomen met elkaar kunnen communiceren, een Noorse immigrant maakt jaarlijks een foto van een groeiende kastanjeboom, een verlamde man krijgt inzicht in het groeiproces van bomen en een vrouw wordt ecoterrorist om te voorkomen dat talloze bomen om commercieel gewin worden gekapt. En nog meer personages worden door bomen geïnspireerd. Dat geldt ook voor de schrijver (1957), die in en tussen de regels aangeeft hoe belangrijk bomen zijn voor ons ecosysteem en hoe achteloos wij daarmee omgaan. Hij maakt tegelijkertijd duidelijk hoe weinig een mensenleven eigenlijk voorstelt in vergelijking met de constante boomgroei van honderden jaren of meer. Uiteraard komen in de loop van de roman personages met elkaar in contact. Essentiëler is het gevoel dat elke boom een eigen roman verdient en dat de uitroeiing van bomen een onomkeerbare stap in de uitputting van de aarde zal…Lire la suite

À propos de Richard Powers

CC BY-SA 4.0 - Image by Phoebe

Richard Powers, né le 18 juin 1957 à Evanston dans l'Illinois (États-Unis), est un écrivain américain.

Biographie

Famille et formation

Richard Powers naît dans l’Illinois dans une famille de cinq enfants. Sa famille déménage quelque temps plus tard à Lincolnwood, un peu plus à l’ouest, où son père occupe un poste de principal dans une école. Il a onze ans lorsque toute la famille part à Bangkok, en Thaïlande. Son père y a accepté un poste à l’International School de Bangkok, où Richard est scolarisé jusqu’en 1972. Pendant ces années vécues à l’étranger, il se passionne pour la musique, notamment le chant, le violoncelle, la guitare, le saxophone et la clarinette. Il lit beaucoup, avant tout des essais, ainsi que des classiques comme l’Iliade et l’Odyssée.

La famille …En lire plus sur Wikipedia