Livre
Néerlandais

Bomber

Paul Dowswell (auteur), Ernst Bergboer (traducteur)
De joods-Amerikaanse Harry (17) wordt in 1943 toegelaten tot de Luchtmacht. Hij moet doelen in Duitsland gaan bombarderen. Al snel blijkt dat het maar de vraag is of Harry zijn achttiende verjaardag zal halen. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra subject
Oorlogsverhalen, OOR
Titre
Bomber
Auteur
Paul Dowswell
Traducteur
Ernst Bergboer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Bomber
Éditeur
Utrecht: Callenbach, 2015
284 p.
ISBN
9789026621093 (hardback)

Commentaires

De 17-jarige joods-Amerikaanse Harry is toegelaten tot de Luchtmacht. Het is 1943 als hij wordt gelegerd in Engeland en opgeleid tot buikschutter in een Vliegend Fort (B-17) dat Duitse doelen moet bombarderen. Na een aantal proefvluchten begint het echte werk en is het zeer de vraag of Harry zijn achttiende verjaardag zal halen. Het verhaal wordt chronologisch en in de tegenwoordige tijd verteld. Hoewel het perspectief voor het grootste deel bij Harry ligt, kruipt de verteller soms ook plotseling in de huid van minder belangrijke personages. Achter die perspectiefwisselingen lijkt weinig ‘beleid’ te zitten, wat de opbouw rommelig maakt. De stijl van de auteur is rechttoe-rechtaan, het gaat duidelijk meer om de vertelling dan om de manier van vertellen. Met zijn keuze voor een gevechtsvlieger als hoofdpersonage koos Dowswell een originele benadering van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de emoties van Harry vrij clichématig worden weergegeven, roept het verhaal zeker spanning op en maakt …Lire la suite

À propos de Paul Dowswell

Paul Dowswell, né le 3 septembre 1957, à Chester, Royaume-Uni, est un écrivain britannique, auteur de nombreux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse, d'ouvrages éducatifs et de récits historiques. Il a publié plus de 60 livres ayant pour thèmes principaux l'histoire, la géographie, la science ou encore l'histoire naturelle .

Biographie

Dowswell obtient un diplôme d'histoire au Goldsmiths, University of London. Il travaille ensuite comme chercheur dans les musées et dans les maisons d'édition, tels que la BBC Books, le Musée de la Science de Londres et la British Library Sound Archive. Par la suite, il devient rédacteur en chef pour Usborne Publishing durant huit ans.

Depuis 1999, il se consacre à l'écriture et à la musique avec son groupe Daring Adventure.

Œuvr…En lire plus sur Wikipedia