Biografie van de jong gestorven Italiaanse dichteres (1912-1938) aan de hand van haar foto’s, brieven, dagboekaantekeningen en gedichten, waarbij de auteur tevens een beeld schetst van het leven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Titre
Antonia / brieven, foto's en gedichten van Antonia Pozzi ; met verbindende teksten van Paolo Cognetti ; vertaald door Yond Boeke en Patty Krone, de gedichten van Antonia Pozzi zijn vertaald door Jaap Dieleman
Auteur
Paolo Cognetti Antonia Pozzi 1912-1938
Traducteur
Yond Boeke Patty Krone Jaap Dieleman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
L'Antonia : poesie, lettere e fotografie di Antonia Pozzi
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
235 p. : ill.
ISBN
9789403197319 (hardback)

Commentaires

De geknakte zielsverwant van Paolo Cognetti -Boek van de week

Voor zijn nieuwe boek dook Paolo Cognetti in het leven van dichteres en fotografe Antonia Pozzi, met wie hij niet alleen zijn liefde voor de bergen deelt. Maar Antonia blijft te lang steken in een wat oppervlakkige navertelling van een te vroeg verloren leven.

'Mijn bergen! Hoe was ik die ooit kwijtgeraakt?", riep de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti jaren geleden in een interview over zijn roman De acht bergen. Als kind en tiener bracht hij de winters door in Milaan en de zomers in de bergen van het Aostadal, waar hij bergtochten maakte. Vaak alleen, soms met zijn fanatieke vader, die moeite had de gevoelige kant van zijn zoon te accepteren en hem 'zwak' vond.

Cognetti keerde zowel de almen als zijn vader de rug toe. Maar toen de schrijver in een depressie raakte, vond hij de weg terug naar zijn bergen, een voor hem helende omgeving. Hij schreef er De buitenjongen over, een verslag van zijn 'bergjaar', en vervolgens de roman De acht bergen, volgens Cognetti een "liefdesbrief" aan zijn vader, waarmee hij internationaal doorbrak. De roman won de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs, de Premio Strega, en de harten van honderdduizenden lezers.

Zoals hij nooit op de bergen uitgekeken raakt, raakt Cognetti er ook niet…Lire la suite

Een ode aan de 'Italiaanse Sylvia Plath'

 

De auteur van De acht bergen vindt in de jong overleden Antonia Pozzi zijn gelijke: pas in de bergen 'begint haar stem te zingen'.

'Ik leef van poëzie zoals aderen leven van bloed', schreef Antonia Pozzi (1912-1938) op haar 21ste aan een bevriende dichter. Voor de Milanese woordkunstenares was de dichtkunst een heilige noodzaak. De Italiaanse Sylvia Plath, zoals ze weleens wordt genoemd, was amper 26 toen ze in 1938 zelfmoord pleegde.

In haar veel te korte leven schreef ze een relatief aanzienlijk oeuvre bij elkaar, dat in Italië zo goed als vergeten was, tot Paolo Cognetti zich erover ontfermde. Antonia Pozzi had dan ook alles om de auteur van De acht bergen te bekoren: ze was net als hij geboren in Milaan, leefde voor de literatuur en had een grenzeloze passie voor de bergen.

De schrijver reconstrueert haar getormenteerde jongemeisjesbestaan aan de hand van haar gedichten, brieven en foto's. Zijn Antonia is geen bloemlezing, maar een documentaire in woorden. Met bindteksten als voice-over schetst hij een levendig portret van een gepassioneerde vrouw.

Liefdes…Lire la suite

Een literaire biografie in woord en beeld van de jong gestorven Italiaanse dichter Antonia Pozzi (1912-1938). Antonia Pozzi werd in Milaan geboren als dochter van een advocaat en een gravin. Ze kreeg in haar jonge jaren de kans om ervaringen op te doen die voor andere vrouwen uitgesloten waren: studeren aan de universiteit, reizen door Europa en bergen beklimmen. Ze verkende de wereld met een vurig verlangen, en ontdekte zichzelf door middel van fotografie en poëzie. Uit wanhoop over het sombere politieke klimaat in Italië en de rest van Europa, pleegde ze in 1938 op 26-jarige leeftijd zelfmoord. Paolo Cognetti mengt zijn eigen woorden met die van Antonia, en vertelt aan de hand van foto’s, dagboekaantekeningen, brieven en gedichten het verhaal van deze – ook in Italië – vergeten dichteres. Talig en beeldend geschreven. Vooral geschikt voor poëzieliefhebbers en fans van het werk van Cognetti. Met zwart-witfoto’s. Paolo Cognetti (1978) is een Italiaans schrijver en documentairemaker…Lire la suite

À propos de Paolo Cognetti

CC BY 3.0 - Image by Fabio Artese

Paolo Cognetti, né le 27 janvier 1978 à Milan, est un écrivain italien.

Biographie

Paolo Cognetti suit des études universitaires en mathématiques, qu'il abandonne très vite pour des études de cinéma, afin dit-il, "d'apprendre à raconter des histoires". En 1999, il sort diplômé de la Civica Scuola di Cinema « Luchino Visconti », école de cinéma de Milan et fonde, avec Giorgio Carella, une société de production indépendante (CameraCar).

Il commence l'écriture en 2004 en participant à un recueil de nouvelles rassemblant les nouvelles plumes italiennes, un véritable "manifeste générationnel" proposé par les éditions minimumfax sous le titre La qualità dell'aria. Dans les années suivantes, il publie deux recueils de nouvelles Manuale per ragazze di successo (2004) et Una cosa piccola che sta per esplodere (2007), ai…En lire plus sur Wikipedia