Livre
Anglais

On earth we're briefly gorgeous

Ocean Vuong (auteur)

On earth we're briefly gorgeous

Genre:
Een Amerikaan van Vietnamese afkomst schrijft in briefvorm aan zijn moeder, die niet kan lezen, hoe moeilijk hij zijn weg vond in de VS.
Extra subject
1 stad, 19 boeken
Titre
On earth we're briefly gorgeous
Auteur
Ocean Vuong 1988-
Langue
Anglais
Éditeur
London: Jonathan Cape, 2019
242 p.
ISBN
9781787331501 (hardback)

Commentaires

Als een nu Amerikaanse, in Vietnam geboren man (28) die Little Dog wordt genoemd, is verhuisd naar New York City, schrijft hij in briefvorm aan zijn moeder die analfabeet is over hoe hij opgroeide in de VS en over zijn band met haar. Geboren in Saigon als enig kind van een Vietnamese moeder en een Amerikaanse militair emigreert hij als jochie naar de VS, waar hij opgroeit in een stadje in Connecticut. Als zijn agressieve vader in de gevangenis belandt, zijn z’n moeder die hem geregeld slaat en zijn oma die hem beschermt, de belangrijkste mensen in zijn leven. Hij leert om te gaan met taalproblemen en racisme. Als hij 17 is weet hij dat hij op mannen valt, wat zijn moeder schokt, wordt verliefd en krijgt een relatie met macho Trevor, die later overlijdt aan een overdosis. De Amerikaanse dichter wiens geprezen dichtbundel ‘Night sky with exit wounds’ (2016) meermaals werd bekroond, debuteert met deze mooie, poëtische roman die enthousiast is besproken. Duidelijk autobiografisch, is dit …Lire la suite

À propos de Ocean Vuong

CC BY-SA 2.0 - Image by slowking4

Ocean Vuong (né Vương Quốc Vinh) est un poète, romancier et essayiste américain né le 14 octobre 1988 à Hô Chi Minh-Ville.

En 2016, Vuong obtient le prix Whiting (en) en poésie pour son recueil de poésie Night Sky with Exit Wounds. Il obtient aussi le prix T.S. Eliot en 2017 pour le même recueil.

Il est l'auteur d'un roman Un bref instant de splendeur (On Earth We’re Briefly Gorgeous), un ouvrage autobiographique qui explore le trauma lié à ses origines. Ce roman autobiographique, paru en 2019, est considéré comme le meilleur livre de l'année par le Washington Post et est un succès commercial.

Ouvrages traduits en français