Livre
Néerlandais

Het huis van de zalmen : roman

Marc Reugebrink (auteur)

Het huis van de zalmen : roman

Genre:
Een uitbater van een exclusief restaurant wordt geconfronteerd met de dood van zijn moeder, waarna hij, afgeleid door restaurantperikelen, zijn familiegeschiedenis verhaalt.
Titre
Het huis van de zalmen : roman
Auteur
Marc Reugebrink
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2016
267 p.
ISBN
9789021401560 (paperback)

Commentaires

Hebben we meer wilde of gekweekte zalm nodig?

Roman. Een boek dat de culinaire wereld subtiel op de hak neemt? Waar lazen we dat meer, zo denk je meteen bij het openslaan van Het huis van de zalmen van de Nederlands-Vlaamse schrijver Marc Reugebrink.

In de Nederlandse literatuur wordt er tegenwoordig gretig in de kookpotten geroerd. Ronald Giphart beschreef de val van een celebritykok in Troost (2005), en Margot Vanderstraeten steef de servetten in Mise en place (2009). Niet verbazingwekkend, nu chef-koks zijn bevorderd tot ware gladiatoren van het fornuis, waarbij de jacht op een Michelin-ster of homerische klantenreviews bijna olympische allures krijgt.

De wereld van 'die halfgeflipte koksmutsen die denken dat ze kunstenaars zijn', zoals het in Reugebrinks roman staat, is uiterst dankbare verhaalstof. Sommeliers, rôtisseurs en souscheffen vliegen elkaar weleens in de haren over de beste bereidingswijze en bordornamentiek, ondanks de bittere noodzaak van teamwork én hiërarchie. En wat is er makkelijker voor een auteur om een chefkok verliefd te laten worden op zijn bevallige serveuse?

"Ik wilde geen proces maken van de hippe restaurantscene, maar die genotzucht hoort …Lire la suite

De smaak van wilde zalm

Ambitie, verlies en restaurantperikelen: dat zijn de ingrediënten van Marc Reugebrinks nieuwste boek.

Marcel, de Belgische restauranthouder die aan het woord is in Marc Reugebrinks nieuwe roman Het huis van de zalmen, lijkt in een permanente staat van woede te verkeren, die mij doet denken aan de schrijver Karl Ove Knausgard wanneer hij door de straten van Stockholm loopt 'met een razende negentiende-eeuwse man in mijn binnenste'. Reugebrinks roman start met veel vertellust in Scandinavië, waar Marcel een zalmkwekerij bezoekt, in een poging om zijn ambitieuze chef-kok Enzo over te halen goedkopere kweekzalm te serveren in plaats van peperdure wilde zalm. Enzo is de interessantste figuur in het boek. Hij experimenteert met buitenissige recepten van boomschors, muskusrat en berenklauw en doet eigenlijk wat Marcel diep in zijn hart zou willen: ergens helemaal voor gaan. Een reiziger is Marcel bepaald niet, blijkt al snel; zijn vrouw heeft alles voor hem geregeld. Zij zorgt er ook voor dat hij spoorslags huiswaarts vliegt als zijn moeder …Lire la suite

In deze roman van de Nederlandse, in België wonende, dichter en prozaïst, Marc Reugebrink (1960) is een voormalig leraar uitbater van een exclusief restaurant, net over de grens met Nederland. In zijn strijd met de chef-kok passeren gastronomische exclusiviteiten uitputtend de revue. De man is op reis in Noorwegen (om wilde versus gekweekte zalm te vergelijken) wanneer de roman begint. Hij krijgt de mededeling dat zijn moeder is overleden. Het restaurant-motief wordt door de geschiedenis van de moeder (meer weten over haar dan wie zij was, ‘Ik moet dit meisje bedenken’), de verhouding tot haar (ook in de jonge jaren), de geschiedenis van de familie (met voorwerpsliefde is een epoche opgeroepen), ingehaald. Uiteindelijk staat het restaurant-verhaal in de schaduw van het monument dat voor de gestorven ouders en een verloren zus is opgericht. De nieuwe vrouw van de hoofdpersoon is eendimensionaal weergegeven; de vader en moeder krijgen meer diepte. Scenisch is deze roman verteld, composi…Lire la suite