Livre
Néerlandais

De ark van Noach

Lisbeth Zwerger (dessinateur), Heinz Janisch (auteur), Ernst Van Altena (traducteur)
Noach krijgt van God de opdracht een ark te bouwen en van elke diersoort een mannetje en vrouwtje mee te nemen. Prentenboek met een bewerking van het bijbelverhaal. Met paginagrote gedetailleerde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De ark van Noach
Dessinateur
Lisbeth Zwerger
Auteur
Heinz Janisch
Traducteur
Ernst Van Altena
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Arche Noah
Éditeur
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: De Vier Windstreken, © 2008
[32] p. : ill.
ISBN
9789051160543 (hardback)

Commentaires

Al vanaf de eerste prent dompelt Liesbet Zwerger je in dit boek onder in haar typische tekenstijl: witte, frêle kraanvogels zweven boven een desolaat landschap, dat enkel gevuld lijkt te zijn met wapens, afgebleekte beenderen en rokende schouwen. Op de volgende bladzijde worden Noach en zijn familie zowel in de tekst als op de illustratie voorgesteld. Het zijn lange figuren, die tegelijkertijd een beetje dikkig zijn en wat bedremmeld overkomen. Ze zien er dan wel hedendaags uit ? op het vlak van kleding doen ze bv. aan Turken denken ? maar tegelijk maken een paardmens of een eenhoorn op dezelfde bladzijde duidelijk dat het om figuren gaat uit een mythologisch verleden. De dierparen die in de ark worden meegenomen, worden door Zwerger op een fantastische manier in beeld gebracht. De illustraties lijken rechtstreeks afkomstig uit natuurkundeboeken uit de 18e eeuw, waarin er bij elk dier een verwijzing werd geschreven in mooi handschrift. Aan bod komen zowel de onwaarschijnlijkste als de…Lire la suite
Prentenboek met een bewerking van het oudtestamentische bijbelverhaal van de ark van Noach. Noach moet van God een ark bouwen die hem, zijn familie en alle diersoorten op aarde - Noach mag van elk diersoort één mannetje en één vrouwtje meenemen - zal beschermen tegen de zondvloed die God over de aarde laat uitstorten om de slechte mensen van de aardbodem te verwijderen. Het verhaal is mooi in beeld gebracht in de gedetailleerde prenten van de illustrator. De tekeningen van de zondvloed zijn dreigend en vol beweging. Ook is het verhaal op een duidelijke manier en in een authentieke stijl naverteld. In deze hernieuwde uitgave heeft de vertaler enkele kleine tekstuele wijzigingen aangebracht, waardoor de zinnen net wat mooier lopen. Het formaat van het boek is iets kleiner dan de vorige uitgave en er is gekozen voor een ander lettertype en een andere prent op het omslag. Vanaf ca. 4 jaar.

De ark van Noach

God heeft spijt dat hij de mensen geschapen heeft. Ze maken steeds ruzie en voeren oorlog. Hij besluit daar een einde aan te maken. Hij kiest Noach uit en geeft hem en zijn familie de opdracht een boot te bouwen. Op die boot moet er plaats zijn voor alle diersoorten op aarde. Er moet van elke soort een mannetje en een vrouwtje mee, want ze moeten in leven blijven. God zal het veertig dagen en nachten laten regenen zodat er een stroom water ontstaat die de aarde schoon zal wassen. Dit bijbelverhaal over de zondvloed inspireerde de bekende kunstenares Lisbeth Zwerger tot prachtige illustraties, vol symboliek. De tekst klinkt wat plechtig en gedragen, zoals het een bijbelverhaal past. Het prentenboek is verzorgd uitgegeven met een mooie lay-out en dito lettertype. Dit verhaal behoort tot ons cultureel erfgoed en je kan het, zeker in deze versie, al aan kleuters meegeven.


À propos de Lisbeth Zwerger

Lisbeth Zwerger (née le 26 mai 1954) est une illustratrice autrichienne de littérature d'enfance et de jeunesse.

Elle a étudié à Vienne à l'Universität für angewandte Kunst Wien (Université des arts appliqués de Vienne) de 1971 à 1974.

Illustrations de livres parus en français

  • Frères Grimm, 'Hansel et Gretel, Duculot, 1979 ; rééd. Nathan, 1990 ; rééd. avec une nouvelle traduction, Casterman, 1995.
  • Frères Grimm, Les Sept Corbeaux, Duculot, 1981.
  • Frères Grimm, Le Petit Chaperon rouge, Duculot, 1983 ; rééd. Nathan, 1989, Nord-Sud, 2003, MinEdition, 2010.
  • O. Henry, Le Cadeau des rois mages, Duculot, 1984.
  • Oscar Wilde, Le Géant égoïste, Duculot, 1984 ; rééd. MinEditi…En lire plus sur Wikipedia