Livre
Néerlandais
Titre
Hart van vuur en ijs
Auteur
Kristín Marja Baldursdóttir
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Óreida á striga
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2010
535 p.
ISBN
9789021438726 (paperback)

Commentaires

Roman van de IJslandse schrijfster [1949], die eerder Mistsluier en De lach van de meeuw schreef. De IJslandse schilderes Karitas woont afgelegen in een kustplaatsje om zich geheel te kunnen wijden aan de kunst. Ze volgt haar passie en verlaat haar gezin. De kinderen groeien op bij familieleden, haar schatrijke man Sigmar is reder en zwerft over de wereld. Ze hebben een problematische verhouding, maar Karitas wil niet van hem scheiden. Na de Tweede Wereldoorlog vertrekt ze naar Parijs en New York om een beroemde kunstenares te worden. Toch blijven de schaduwen uit haar verleden haar achtervolgen. Ze worstelt tussen haar passie en het streven naar onafhankelijkheid en het familieleven als moeder, oma en echtgenote. Mooie roman over drie generaties sterke IJslandse vrouwen die vechten voor gelijke rechten. Om eindeloos in te blijven lezen op lange winteravonden. Voor vrouwelijke liefhebbers van Scandinavische familiesaga. Kan gelezen worden als vervolg op Mistsluier. Paperback; vrij kl…Lire la suite

À propos de Kristín Marja Baldursdóttir

Kristín Marja Baldursdóttir est une femme de lettres et artiste islandaise, née le 21 janvier 1949 à Hafnarfjörður (Islande).

Elle reçut son diplôme de philologie germanique et islandaise en 1991.

Biographie

À propos de son livre Karitas, Sans Titre, elle déclare avoir voulu « tirer une sonnette d'alarme », considérant que la place des femmes en Islande est en régression, alors que ce fut le premier pays à avoir obtenu leur droit de vote en 1915.

Elle est mère de trois enfants.

Romans

  • De maison à maison (Hús úr húsi)
  • Karítas, sans titre (Karítas án titils)
  • Au fur et à mesure que le jour devient plus froid (Kular af degi)
  • Le rire des mouettes (Mávahlátur)
  • Chaos sur la toile (En lire plus sur Wikipedia