Livre
Néerlandais

Een en ander over reuzenpijnbomen en de tijd

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (traducteur)
Een tienjarige jongen reist in de jaren zeventig vanuit IJsland naar Noorwegen om de zomer bij zijn grootouders door te brengen.
Titre
Een en ander over reuzenpijnbomen en de tijd
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Ýmislegt um risafurur og tímann
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2023
215 p.
ISBN
9789026363573 (hardback)

Commentaires

Een delicate literaire roman over opgroeien, familie en grote levensvragen. Het boek vertelt het verhaal van een tienjarig jongetje dat door zijn stiefmoeder vanuit IJsland naar Noorwegen wordt gestuurd om de zomer bij zijn grootouders door te brengen. De jongen belandt in een buitenwijk van Stavanger, waar – heel anders dan in IJsland – hoge bomen staan en mannen in korte broek rondlopen. Bij zijn grootouders moet de jongen omgaan met zijn apathische halfzus en raakt hij goed bevriend met zijn opa. In zachtaardige, beeldende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Jón Kalman Stefánsson (Reykjavik, 1963) is een wereldberoemde IJslandse schrijver en dichter. Hij werd genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize en won onder andere de IJslandse literatuurprijs en de Per Olov Enquistprijs. In 2019 werd hij geridderd in de Orde van de Valk. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen uitgegeven.

À propos de Jón Kalman Stefánsson

CC BY-SA 3.0 - Image by Schnee

Jón Kalman Stefánsson (né le 17 décembre 1963 à Reykjavik) est un romancier et poète islandais.

Biographie

Jón Kalman Stefánsson grandit à Reykjavík et à Keflavík. Après avoir fini ses études au collège en 1982, il décroche de petits emplois en Islande de l'Ouest (par exemple dans les secteurs de la pêche et de la maçonnerie).

Il entreprend ensuite, de 1986 à 1991, des études en littérature à l'université d'Islande, sans parvenir à les terminer. Pendant cette période, il donne des cours dans différentes écoles et rédige des articles pour le journal Morgunblaðið. Entre 1992 et 1995, il vit à Copenhague, où il participe à divers travaux et s'adonne à un programme de lectures assidues. Il rentre en Islande et s'occupe de la Bibliothèque municipale de Mosfellsbær jusqu'en 2000.

En 1997, son premier roman paraît en Islande, mais …En lire plus sur Wikipedia