Bande dessinée
Néerlandais

De Malka van de leeuwen

Joann Sfar (auteur)

De Malka van de leeuwen

Dans la série:
Genre:
Titre
De Malka van de leeuwen
Auteur
Joann Sfar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le Malka des lions
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2004
46 p. : ill.
ISBN
90-450-0737-1

Commentaires

De kat van de rabbijn heeft een typisch zalig kattenleventje, maar als ze de papegaai van de rabbijn opeet, kan ze plots praten en dan is het gedaan met de rust. Ze wordt geconfronteerd met menselijke regels en morele kwesties, en als ze ontkent de vogel te hebben verorberd, wil de rabbijn haar op het rechte pad brengen door ze de thora te laten bestuderen. Bovendien mag ze niet meer bij zijn dochter, haar geliefde bazin. Dan stelt de kat de rabbijn danig op de proef met religieuze kwesties, zeker als ze wil besneden worden. "De rabbijn van de rabbijn zegt dat de bar mitswa niet voor katten is. Ik vraag hem wat het verschil is tussen een mens en een kat. Hij zegt dat God de mens naar zijn beeld heeft geschapen. Ik vraag of hij me een beeld van God wil laten zien. Hij zegt dat God een woord is. Zoals de mens op God lijkt omdat hij kan praten, zeg ik tegen de rabbijn van de rabbijn, zo lijk ik op de mens".
Met zulke naïeve en tegelijk scherpzinnige en vaak grappige dialogen weet Sfar…Lire la suite
Het tweede deel van de stripreeks 'De kat van de rabbijn' van de Franse tekenaar Joann Sfar is nu ook in het Nederlands vertaald. Opnieuw staan de sprekende kat, zijn 'meester' de rabbijn, diens knappe dochter en de verwikkelingen in de joodse samenleving van Algerije gedurende de eerste decennia van de twintigste eeuw centraal. De koloniale samenleving wordt onder andere geïllustreerd door een etablissement dat geen Arabieren en joden bedient en het feit dat de rabbijn een dictee moet maken in het Frans om zijn werk te mogen blijven doen. Verder zijn er uiterst komische dialogen over verschillen tussen de leefregels van de asjkenazim en de sefardiem en over het samen wijs zijn van de rabbijn en de sjeik Mohammed Sfar, een groot zanger. Halverwege het verhaal verliest de kat zijn spraakvermogen als gevolg van het uitspreken van de naam van God. Tenslotte gaat ook de liefde een rol spelen. Een geestig en origineel stripverhaal; de bijzondere tekenstijl past opnieuw goed bij de ironisch…Lire la suite

À propos de Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Image by ActuaLitté

Joann Sfar, né le 28 août 1971 à Nice (France), est un auteur de bande dessinée, illustrateur, romancier et réalisateur français. Auteur de très nombreuses bandes dessinées, il est notamment connu pour ses séries Le Chat du rabbin, qu'il a ensuite adaptée au cinéma, et Donjon. Il a également illustré de nombreux ouvrages. Depuis 2010 et son film Gainsbourg, vie héroïque, il est également réalisateur. Depuis 2013, il s'est mis à l'écriture de romans, comme Le Plus Grand Philosophe de France. Joann Sfar interroge tout particulièrement les rapports qu'entretiennent entre elles les religions. Il traite de questions existentielles, identitaires et philosophiques à travers les différents supports qu'il emploie.

Biographie

Enfance et études…En lire plus sur Wikipedia