Bande dessinée
Néerlandais

De bar mitswa

Joann Sfar (auteur)
Titre
De bar mitswa
Auteur
Joann Sfar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La Bar-Mitsva
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2003
[48] p. : ill.
ISBN
90-450-1158-1

Commentaires

De kat van de rabbijn heeft een typisch zalig kattenleventje, maar als ze de papegaai van de rabbijn opeet, kan ze plots praten en dan is het gedaan met de rust. Ze wordt geconfronteerd met menselijke regels en morele kwesties, en als ze ontkent de vogel te hebben verorberd, wil de rabbijn haar op het rechte pad brengen door ze de thora te laten bestuderen. Bovendien mag ze niet meer bij zijn dochter, haar geliefde bazin. Dan stelt de kat de rabbijn danig op de proef met religieuze kwesties, zeker als ze wil besneden worden. "De rabbijn van de rabbijn zegt dat de bar mitswa niet voor katten is. Ik vraag hem wat het verschil is tussen een mens en een kat. Hij zegt dat God de mens naar zijn beeld heeft geschapen. Ik vraag of hij me een beeld van God wil laten zien. Hij zegt dat God een woord is. Zoals de mens op God lijkt omdat hij kan praten, zeg ik tegen de rabbijn van de rabbijn, zo lijk ik op de mens".
Met zulke naïeve en tegelijk scherpzinnige en vaak grappige dialogen weet Sfar…Lire la suite
De Franse striptekenaar Joann Sfar heeft met de serie 'Zwarte olijven' op een interessante manier het jodendom tot onderwerp gemaakt van een stripserie. Dit is een andere serie van Sfar, waarbij ook het scenario van haar hand is. Hiervan zijn in het Frans twee delen verschenen en een derde is in voorbereiding. Hoofdpersoon is de kat van een rabbijn in een Noord-Afrikaans stadje. Door de papagaai in huis op te eten, kan deze kat plotseling mensentaal spreken. Omdat hij toch een kat is gebleven, heeft hij zijn kattenstreken behouden. De rabbijn wil hem op het rechte pad brengen door studie van de Thora, maar dan eist de kat dat hij bar mitswa wordt (de joodse religieuze inwijding in de volwassenheid). Dit wordt een groot probleem, omdat voor sprekende katten geen regeling bestaat. Geestig stripverhaal; de bijzondere tekenstijl past goed bij de ironische tekst; nogal veel aardkleuren voor de inkleuring; veel tekst; hoge kwaliteit. Vertrouwdheid met het jodendom verhoogt het leesplezier. …Lire la suite

À propos de Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Image by ActuaLitté

Joann Sfar, né le 28 août 1971 à Nice (France), est un auteur de bande dessinée, illustrateur, romancier et réalisateur français. Auteur de très nombreuses bandes dessinées, il est notamment connu pour ses séries Le Chat du rabbin, qu'il a ensuite adaptée au cinéma, et Donjon. Il a également illustré de nombreux ouvrages. Depuis 2010 et son film Gainsbourg, vie héroïque, il est également réalisateur. Depuis 2013, il s'est mis à l'écriture de romans, comme Le Plus Grand Philosophe de France. Joann Sfar interroge tout particulièrement les rapports qu'entretiennent entre elles les religions. Il traite de questions existentielles, identitaires et philosophiques à travers les différents supports qu'il emploie.

Biographie

Enfance et études…En lire plus sur Wikipedia