Livre
Néerlandais

Zonsopgangen boven zee

Jeroen Brouwers (auteur)

Zonsopgangen boven zee

Genre:
Een veertigjarige museumbeheerder raakt met zijn jonge vriendin opgesloten in de lift van een flatgebouw en overziet dan zijn mislukte leven.
Extra subject
liefde en dood
Titre
Zonsopgangen boven zee
Auteur
Jeroen Brouwers
Langue
Néerlandais
Édition
9
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
332 p.
ISBN
9789025444983 (paperback)

Commentaires

In 48 ongenummerde fragmenten, verdeeld over zeven ongenummerde hoofdstukken wordt het verhaal verteld van een veertigjarige man en het twintigjarige meisje Aurora die in een lift een paar uur vastzitten. Het gaat uiteraard niet om dit karige gegeven, maar om de herinneringen van de onbenoemde ik-figuur, herinneringen aan zijn jeugd, zijn vader en moeder, het pensionaat en de hem daar opgelegde penitenties, zijn zondebesef, schuldgevoel en schaamte, zijn seksuele ervaringen, zijn huwelijk en scheiding, zijn zoontje en aan wat hij kort ervoor heeft meegemaakt: zijn ontmoeting met Aurora en wat hij met haar beleefd heeft. Het is een verhaal van jeugdtraumata, gekenmerkt door benauwde ruimten: een auto, een archief, een lift, een overvol warenhuis, een 'niet vertrouwde vagina', een kostschoolchambrette, een tunnel enz. Dit alles in een virtuoos proza, associatief en vol allusies aan Bijbelteksten en de rooms-katholieke liturgie. Het is een moeilijk boek, waarin de schrijver 'al zijn vori…Lire la suite

À propos de Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (Jeroen Godfried Marie Brouwers), né le 30 avril 1940 à Batavia dans les Indes néerlandaises, est un journaliste, écrivain et essayiste néerlandais.

Biographie

Jeroen Brouwers est le quatrième enfant de Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964), comptable dans une étude d'architectes, et de Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Installés aux Indes orientales néerlandaises, ils eurent un second fils.

Après l'invasion japonaise en 1943 et la capitulation de l'Armée royale des Indes néerlandaises (KNIL), son père fut transporté dans un camp de concentration de la région de Tōkyō. Jeroen, sa grand-mère, sa mère et sa sœur, furent d'abord internés dans le camp japonais de Kramat, puis dans le camp de Tjideng, dans un quartier suburbain de Batavia. Ses grands-parents n'ont pas survécu à leur détention dans l…En lire plus sur Wikipedia