Livre
Néerlandais
Autobiografisch relaas van een kleutertijd in Nederlands-Indie͏̈, tevens bedoeld als bijdrage in de polemiek over het subjectivisme van de auteur.
Titre
Het verzonkene
Auteur
Jeroen Brouwers
Langue
Néerlandais
Édition
13
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
90 p.
ISBN
9789025444990 (paperback)

Commentaires

In Raster 9, 1979 viel Antony Mertens onder andere Brouwers aan als een van de vertegenwoordigers van het zogenaamde subjectivistische proza. Nog voor het geruchtmakende Tirade-nummer (250) 'De Nieuwe Revisor' schreef Brouwers zijn antwoord in de vorm van de roman 'Het Verzonkene': een grootboek, een boekhoudboek, een balans. Enerzijds is het een aanvulling op zijn autobiografisch getinte oeuvre (de herinneringen aan zijn kleutertijd in Indonesië, zijn positie als auteur), tegelijk ook een polemiek en antwoord op Mertens, door Brouwers beschouwd als spreekbuis van de Raster-groep. Brouwers verdedigt zijn subjectivisme en niet-geëngageerd zijn met zijn persoonlijke argumenten, de thema's van zijn oeuvre: liefde, schoonheid, literatuur. Hij ontkent nergens het bestaan van onrecht, vraagt zich alleen af wat hij er al schrijvend aan kan veranderen.

À propos de Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (Jeroen Godfried Marie Brouwers), né le 30 avril 1940 à Batavia dans les Indes néerlandaises, est un journaliste, écrivain et essayiste néerlandais.

Biographie

Jeroen Brouwers est le quatrième enfant de Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964), comptable dans une étude d'architectes, et de Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Installés aux Indes orientales néerlandaises, ils eurent un second fils.

Après l'invasion japonaise en 1943 et la capitulation de l'Armée royale des Indes néerlandaises (KNIL), son père fut transporté dans un camp de concentration de la région de Tōkyō. Jeroen, sa grand-mère, sa mère et sa sœur, furent d'abord internés dans le camp japonais de Kramat, puis dans le camp de Tjideng, dans un quartier suburbain de Batavia. Ses grands-parents n'ont pas survécu à leur détention dans l…En lire plus sur Wikipedia