Livre
Néerlandais

In het midden van de reis door mijn leven

Jeroen Brouwers (auteur), Lisa Kuitert (éditeur intellectuel)

In het midden van de reis door mijn leven

Dans la série:
Oerboek; 2
Fragment van een oermanuscript van de Nederlandse schrijver (1940- ) met enkele andere relevante teksten.
Titre
In het midden van de reis door mijn leven / Jeroen Brouwers ; samenst. en red. Lisa Kuitert ... [et al.]
Auteur
Jeroen Brouwers
Éditeur intellectuel
Lisa Kuitert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2006
191 p. : ill.
ISBN
90-450-1596-X

Commentaires

Begin jaren '70 schreef Jeroen Brouwers op elke snipper papier die hem in handen kwam zijn ervaringen neer over de crisis die hij in zijn leven doormaakte, samen met herinneringen en polemische woede-uitbarstingen. Zijn huwelijk stond op springen, hij was ontslagen bij uitgeverij Manteau, het schrijven vlotte niet, een geliefde had zich opgehangen, een nieuwe geliefde kon niet kiezen tussen hem en haar echtgenoot. Oorspronkelijk plande hij al die schrijfsels te laten uitmonden in een duizenden bladzijden tellend 'groot boek', waaraan hij zijn verdere leven zou schrijven. Dat is er nooit gekomen, maar hij verwerkte de doos vol notities wel in zijn Indië-romans en tal van andere werken. In de reeks 'oerboeken' van Nederlandse auteurs, die na stopzetting bij De Bezige Bij door Atlas is heropgestart, wordt nu het manuscript van In het midden van de reis door mijn leven gepubliceerd. Het gaat om een al enigszins bewerkte versie van een aantal kladnotities, die hij overschreef in een…Lire la suite
Jarenlang schreef Jeroen Brouwers in wat hij een 'ecriture automatique' noemt alles op wat hem voor de geest kwam. Het zo ontstane geschrift vormde de basis van veel van zijn later gepubliceerd werk. Onlangs is een fragment van dit 'oermanuscript' teruggevonden. Het wordt in dit boek gepubliceerd. Die publicatie wordt voorafgegaan door een openhartig autobiografisch essay, waarin de auteur het een en ander duidelijk maakt. Daarna geeft Johan van den Broucke aan en analyseert hoe Brouwers het oer-manuscript heeft gebruikt, wat gevolgd wordt door de publicatie ervan. Ten slotte kan men in de ook opgenomen en prachtig beklemmend geschreven 'Exelse testamenten' een voorbeeld lezen van de manier waarop de auteur te werk ging met het uitwerken van spontaan opgeschreven fragmenten. Zo ontstond een bundel waarin men én de auteur beter leert kennen én de manier waarop hij werkt. Met kleurenfotokatern.

À propos de Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (Jeroen Godfried Marie Brouwers), né le 30 avril 1940 à Batavia dans les Indes néerlandaises, est un journaliste, écrivain et essayiste néerlandais.

Biographie

Jeroen Brouwers est le quatrième enfant de Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964), comptable dans une étude d'architectes, et de Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Installés aux Indes orientales néerlandaises, ils eurent un second fils.

Après l'invasion japonaise en 1943 et la capitulation de l'Armée royale des Indes néerlandaises (KNIL), son père fut transporté dans un camp de concentration de la région de Tōkyō. Jeroen, sa grand-mère, sa mère et sa sœur, furent d'abord internés dans le camp japonais de Kramat, puis dans le camp de Tjideng, dans un quartier suburbain de Batavia. Ses grands-parents n'ont pas survécu à leur détention dans l…En lire plus sur Wikipedia