Livre
Néerlandais

Albert Speer, de ruïnebouwer

J. Bernlef (auteur)
Onderzoek naar Albert Speer, architect en medewerker van Hitler, in de vorm van verhalen en een schouwspel.
Contenu
Een schouwspel
Sujet supplémentaire
THE, BIO, tragedies
Titre
Albert Speer, de ruïnebouwer
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Édition
Herz. ed.
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
185 p. : ill.
Note
Herwerkte en uitgebreide editie van de theatertekst De ruïnebouwer uit 1980
ISBN
9789021446868 (paperback)

Commentaires

Als architect ontwierp Albert Speer (1905-1981) voor Hitler diverse grootse bouwwerken. Voor Berlijn voorzag hij een nieuwe stadswijk, die het monumentale centrum zou zijn van het ‘duizendjarig rijk’. Dit megalomane plan werd niet uitgevoerd, maar wel was Speer onder meer de vormgever van de grote naziparades te Neurenberg in 1933, ontwierp hij het Duitse paviljoen voor de wereldtentoonstelling te Parijs en tekende hij de plannen voor het luchthavengebouw Tempelhof dat in 1939 werd ingewijd. In 1942 werd hij rijksminister voor bewapening en munitie, en was hij verantwoordelijk voor de Duitse oorlogsindustrie, die door hem werd gereorganiseerd en naar een meervoudige productiecapaciteit werd gestuwd, onder meer door de verhoogde inzet van gedeporteerde dwangarbeiders uit de bezette gebieden. Van alle nazileiders die te Neurenberg terechtstonden, was hij wel de enige die zich medeverantwoordelijk verklaarde voor de misdrijven van het regime. Toch pleitte hij niet-schuldig, minimali…Lire la suite
Met de middelen die de kunst hem biedt, probeert de auteur te doorgronden wat een der belangrijkste medewerkers van Hitler, de architect en minister van bewapening Albert Speer mag hebben bezield om zich als kunstenaar en intellectueel te scharen in de rijen der drijvers en fanatici van het Derde Rijk. Na een verhaal over een uitgestotene, die sprekend op Hitler lijkt en een relaas van zijn eigen pogingen om 'verschijnselen' als Speer in de geschiedenis in te passen, besluit de auteur via de wegen van het drama met Speer 'af te rekenen'. Vanuit de gevangenis te Spandau blikt Speer terug naar zijn jeugd, carrière en willoze gehoorzaamheid aan de Leider. De lezer neemt deel aan het 'project' van de auteur. Geactualiseerde en uitgebreide druk.

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia