Livre audio
Néerlandais

'Ik wilde ik kon u iets geven' : Jan Decleir leest Herman Gorter

Herman Gorter (auteur), Jan Decleir (compilateur)

'Ik wilde ik kon u iets geven' : Jan Decleir leest Herman Gorter

Herman Gorter (auteur), Jan Decleir (compilateur)
Keuze uit het werk van de Nederlandse dichter (1864-1927); op cd voorgedragen door de acteur Jan Decleir.
Titre
'Ik wilde ik kon u iets geven' : Jan Decleir leest Herman Gorter / samenst. en voordracht Jan Decleir
Auteur
Herman Gorter
Compilateur
Jan Decleir
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2005
1 cd + boek (56 p.)
ISBN
90-209-6271-X

Commentaires

Poëzie op cd zit duidelijk in de lift. Blijkbaar houden heel wat lezers ervan om in de auto -- of naast de geschreven tekst -- te luisteren naar de mondelinge voordracht van literatuur. Ze worden daarbij door de literaire industrie tegenwoordig vlot op hun wenken bediend, ook waar het gaat om de zgn. 'moeilijke' genres. Heel wat dichtbundels gaan vergezeld van een cd (of zelfs een cd-rom) waarop de teksten worden vertolkt, en voorts zijn er de vele gelegenheidsuitgaven met geluidsopnamen. Zo heeft uitgeverij Lannoo steracteur Jan Decleir gevraagd om zelf een keuze te maken uit het poëtische oeuvre van klassieke auteurs als Paul van Ostaijen, Karel van de Woestijne en Herman Gorter. Het resultaat van die ontmoeting is telkens een fraai boekje met een voortreffelijke cd-opname. Decleir heeft zijn keuze nogal klassiek gehouden, zonder veel verrassingen maar perfect gericht op de smaak van een breed publiek. Van Gorter selecteerde hij bv. enkele fragmenten uit diens lange episch-lyrische …Lire la suite
De mooiste gedichten van Herman Gorter, de grootste lyricus onder de Tachtigers, zijn verzameld in deze bundel en worden uitgesproken door acteur Jan Decleir op de bijgevoegde cd. Gorter was de dichter die, geheel in het voetspoor van het impressionisme, met al zijn zintuigen de schoonheid van de liefde en de natuur indronk. Later verzandt Gorter in het sensitivisme, een soort dronken stamelen van verrukking zodat hij ten slotte onverstaanbaar wordt. Daar is in deze bundel maar zeer miniem sprake van, evenals van zijn erg idealistische voorstelling van de "bevrijding der arbeidersklasse". Decleir brengt met zijn sonore stem Gorters ritmische, klankrijke gedichten als een doorlopend verhaal. Door speciale pauzes en accentuering weet hij zelfs Gorters wijdlopige homerische vergelijkingen te verduidelijken. Decleir "vertelt" Gorters poëzie, "vertolkt" niet. Een feest van herkenning voor de liefhebbers, voor "snelle jongeren" wellicht een te lange zit.

À propos de Herman Gorter

Herman Gorter, né le 26 novembre 1864 à Wormerveer et mort le 15 septembre 1927 à Bruxelles, est un poète et militant communiste néerlandais. Il joua un rôle important dans les premières années du mouvement communiste aux Pays-Bas et en Allemagne, s'illustrant ensuite dans la mouvance du communisme de conseils, opposée aux conceptions léninistes.

Activités littéraires

Il participe au mouvement de la renaissance néerlandaise des années 1880. Il publie en 1889 un poème de 4000 vers, Mai. Ses écrits sont loués par la revue De Nieuwe Gids.

Quand Gorter se mit à lire « Mai » en public après en avoir terminé la composition, ses auditeurs furent frappés par le style trè…En lire plus sur Wikipedia