Livre
Néerlandais

Wandelen : op zoek naar de verloren natuur

Wandelen : op zoek naar de verloren natuur

Essay door de Amerikaanse natuurfilosoof en dichter (1817-1862) over het wandelen door de vrije natuur, heilzaam voor zowel lichaam als geest.
Extra subject
natuur, essays, De Morgen, Boeken
Titre
Wandelen : op zoek naar de verloren natuur
Auteur
Henry David Thoreau
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Walking
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, © 2018
96 p.
ISBN
9789065540997 (paperback)

Commentaires

Thoreau (1817-1862) was een Amerikaanse natuurfilosoof, dichter en wandelaar. Zijn bekendste werk is 'Walden', een filosofisch verslag van zijn tweejarig verblijf in een boshut. Hij was een van de eersten die het wandelen voor het genoegen en verblijf in de ongerepte natuur als heilzaam voor lichaam en geest propageerde. Met zijn vrees voor de oprukkende ontginning van de Aarde en het materialisme in de mens was hij zijn tijd vooruit. Thoreau was een inspirator voor onder meer natuurbeschermer Jac.P. Thijsse en schrijver Frederik van Eeden, die de idealistische commune Walden in Bussum stichtte. Thoreau’s essay over wandelen verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands. Het is verrassend actueel en zeer leesbaar. Hij pleit voor de vrijdenkende, onafhankelijke geest die volgens hem het best gevoed wordt in de vrije natuur. De tekst van het essay is voorzien van verklarende annotaties. De oorspronkelijke tekst wordt helder en toegankelijk van context voorzien door Norbert Peeters, een…Lire la suite

À propos de Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (de son vrai nom David Henry Thoreau) est un philosophe, naturaliste et poète américain, né le 12 juillet 1817 à Concord (Massachusetts), où il est mort le 6 mai 1862.

Son œuvre majeure, Walden ou la Vie dans les bois, est une réflexion sur l'économie, la nature et la vie simple menée à l'écart de la société, écrite lors d'une retraite dans une cabane qu'il s'était construite au bord d'un lac. Son essai La Désobéissance civile, qui témoigne d'une opposition personnelle face aux autorités esclavagistes de l'époque, a inspiré des actions collectives menées par Gandhi et Martin Luther King Jr. contre la ségrégation raciale.

Thoreau abhorre l'esclavage des noirs, qui démontre selon lui que le christianisme qui prévaut officiellement n'est q…En lire plus sur Wikipedia