Livre
Néerlandais
Een man wordt na zijn bruiloft alleen wakker, zijn vrouw is nergens te bekennen. Er blijkt zich op aarde een verandering van ongekende proporties te hebben voltrokken.
Titre
Gebied 19
Auteur
Esther Gerritsen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2023
314 p.
ISBN
9789044547900 (hardback)

Commentaires

Verdient u een plek op de nieuwe planeet?

Stel je voor: een nieuwe aarde, maar dan groter en dunbevolkt. Alle problemen in een klap opgelost.

We lijken in twee verschillende werelden te leven.

Gelooft u alles wat in de krant staat?

De gezondheidszorg is niet te vertrouwen.

Sluit u aan in de rij! / Ik wil niet meedoen.

Stuk voor stuk uitspraken die we wel eens hoorden tijdens de coronacrisis. De Nederlandse schrijfster Esther Gerritsen - auteur van onder meer de geweldige romans Superduif, Roxy en De trooster - laat er in Gebied 19 haar onstuimige fantasie op los. In Gebied 19 leren we de thrillerschrijver Tomas kennen: hij zit vast in zijn leven en heeft niet door dat er om hem heen grote veranderingen op stapel staan. Zijn vrouw Suzanne en zijn zoon Parker, kind uit een eerder huwelijk, slagen er maar niet in om tot hem door te dringen.

Het overvalt hem dan ook volledig dat de helft van de wereldbevolking van de ene dag op de andere naar een andere planeet verhuist. Inclusief Suzanne en Parker. Wie ac…Lire la suite

Recensie: Gebied 19 -Net als de aarde, maar dan beter ★★☆☆☆

Wat als de helft van de mensheid naar een andere planeet verkast? Esther Gerritsen werpt prikkelende vragen op in haar roman Gebied 19, maar het boek gaat weinig de diepte in. En er valt meer op aan te merken.

Als u dit leest, bent u achtergebleven. U kunt uw leven geheel naar eigen wens vormgeven, de door u gekende overheid is vertrokken.

Achtergebleven? Waar? Op aarde natuurlijk, onze verloren planeet, geteisterd door bosbranden, luchtvervuiling, bodemverschraling, overstromingen en wat al niet meer. De situatie werd onleefbaar, dat kan u toch niet ontgaan zijn? Dus vannacht zijn we vertrokken. Wij, de betere helft van de mensheid. De kinderen, iedereen onder de veertig, de slimme vijftigers, de fitte zestigers en alle brave honden. Geëvacueerd naar een andere planeet. Precies de aarde, maar dan groter. Groener, minder druk, heel aangenaam.

Een andere planeet. Het is niet zelden de laatste dooddoener aan het eind van een deprimerend gesprek over de klimaatcrisis: 'Joh, maar tegen die tijd zitten we toch allang op een andere planeet.'

Esther Gerritsen (1972) gebruikt dat gegeven in haar nieuwe roman Gebied 19. Tomas Boom is een matig succesvolle thrillerschrijv…Lire la suite

Een psychologische sciencefictionroman over wat er gebeurt als de helft van de mensheid naar een andere planeet verhuist. De dag na zijn bruiloft wordt Tomas alleen wakker en ontdekt dat zijn vrouw verdwenen is. Wanneer hij de hond uitlaat, zijn de straten angstwekkend leeg. Bij het buurthuis drommen vreemd genoeg de mensen samen. Daar ontdekt hij dat er een enorme verandering op aarde heeft plaatsgevonden, een verandering die iedereen had zien aankomen, behalve hij. Helder en vlot geschreven. Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) schreef acht romans, een verhalenbundel en het boekenweekgeschenk ‘Broer'. Naast proza schrijft ze ook scenario's en columns.

À propos de Esther Gerritsen

CC BY 4.0 - Image by Vera de Kok

Esther Gerritsen, née le 2 février 1972 à Nimègue, est une écrivaine, femme de lettres et scénariste néerlandaise.

Bibliographie

 • 2000 : Bevoorrecht bewustzijn
 • 2002 : Tussen een persoon
 • 2004 : Is dat een kapstok? Scènes uit een gezin
 • 2004 : Toneel: 1999-2003
 • 2005 : Normale dagen
 • 2008 : Kleine miezerige god
 • 2010 : Superduif
 • 2011 : Jij hebt iets leuks over je
 • 2012 : Craving
 • 2013 : Ik ben vaak heel kort dom: De VPRO-columns 2010-2012
 • 2014 : Roxy
 • 2015 : De kopvoeter en andere toneelteksten
 • 2015 : Sed
 • 2016 : Veilig leren lezen
 • 2016 : Frère et soeur
 • 2018 : De trooster

En lire plus sur Wikipedia