Livre
Néerlandais

Omtrent liefde en dood : een afscheid

Erwin Mortier (auteur)

Omtrent liefde en dood : een afscheid

Genre:
Een requiem voor de vriendschap tussen de auteur en zijn man met de schrijver Jef Geeraerts (1930-2015) en zijn vrouw Eleonore Vigenon (1938-2008).
Titre
Omtrent liefde en dood : een afscheid
Auteur
Erwin Mortier
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
103 p.
ISBN
9789023499435 (hardback)

Commentaires

Exuberant koppel, onafscheidelijk tot in de dood

In Omtrent liefde en dood brengt Erwin Mortier een luisterrijke hommage aan zijn vriendschap met Jef Geeraerts en zijn echtgenote Eleonore Vigenon. Het temmen van de dood doordesemt elke pagina van dit relaas, geschreven door 'een toekomstig skelet dat op een toetsenbord een danse macabre uitvoert'.

"Ons sterven mag dan van ons zijn, we zijn niet de grootgrondbezitters van onze dood. Die is van iedereen."

Het zou een aforisme kunnen zijn uit de verzamelde werken van Arthur Schopenhauer of Michel de Montaigne. Maar het is wel degelijk een notitie van Erwin Mortier in Omtrent liefde en dood, zijn intieme eresaluut aan Jef Geeraerts (1930-2015) en zijn echtgenote Eleonore Vigenon (1938-2008). Eens gestorven worden we publiek bezit, een schrijver met enige envergure beseft het maar al te goed. "De afgelopen jaren heb ik vaker doden herdacht", bedenkt Mortier. "Maar nog nooit heb ik geschreven over doden die ik van zo nabij heb gekend toen zij nog levend waren, en warm."

Je kunt er niet omheen. Sinds een dik decennium waart Thanatos wel heel opdringerig rond in de cahiers én schrijfateliers van Mortier. Als gelouterd leverancier van rouwbulletins liet de auteur van Godenslaap en Sluitertijd zich allerminst onbetuigd. Denk …Lire la suite

Weerzien met Jef en Eleonore

Memoir. In Omtrent liefde en dood probeert Erwin Mortier het verlies van zijn dierbare vrienden schrijver Jef Geeraerts en diens vrouw een plaats in zijn leven te geven.

Brokkelig. Zoals het schilderij van Antoni Tàpies op de kaft. Vol ruis en scherven. Vlekkerig. Vormloos. Zo is de dood en het verdriet om de dood, zo vervuilt droefenis de herinnering. In Omtrent liefde en dood probeert Erwin Mortier de brokstukken op te ruimen die het verlies van zijn vrienden Jef Geeraerts en Eleonore Vigenon in zijn leven achterlieten. Hij houdt één doel voor ogen. 'Als we de doden niet uit de kamers van onze ziel verdrijven, blijven ze hangen. We moeten ze verbannen om ze te kunnen verwelkomen in onze herinneringen als wat ze geworden zijn: aflijvigen; dierbaren die bestaan hebben, maar er voorgoed niet meer zijn. (…) Anders kan het gemis op slinkse wijze zijn eigen doffe bladzijden tussen elke pijn of vreugde in schuiven, en voor je er erg in hebt word je door de doden bewoond in plaats van hun gastheer te zijn. Dit is een uitdrijving, maar alleen om hen te kunnen weerzien.'

Die uitdrijving neemt in dit boe…Lire la suite

Romancier, dichter en essayist Erwin Mortier (1965) en zijn man Lieven Vandenhaute (1966) leren schrijver Jef Geeraerts (1930-2015) en zijn vrouw Eleonore (Nora) Vigenon (1938-2008) in 2003 kennen tijdens een boekenbeurs in Parijs. Terug in Drongen (deelgemeente Gent), hun beider woonplaats, groeit de ontmoeting uit tot een hechte vriendschap. Mortier kijkt in dit boek liefdevol terug op die vriendschap en neemt afscheid. Met het beschrijven van het bruisende leven, de dood en het noodzakelijke afscheid van zijn dierbare vrienden groeit het besef van zijn eigen eindigheid en dat van zijn geliefde Lieven en andere dierbaren. Mortier beschouwt, onderzoekt en beschrijft in zijn eigen bloemrijke stijl. Fijnzinnig brengt hij het gemis onder woorden. Een mooi requiem voor een vriendschap, maar daarenboven beschrijft Mortier prachtig zijn melancholie en droefheid als gevolg van het besef, dat de dood - voor hem en zijn dierbaren - dichterbij is dan zijn/hun geboorte.

À propos de Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 novembre 1965) est un écrivain belge d'expression néerlandaise. Il grandit à Hansbeke, un village à proximité de Gand. Il habite avec le réalisateur de télévision et radio Lieven Vandenhaute.

Éducation

Erwin Mortier a étudié l'histoire de l'art à l'Université de Gand, puis il a passé ensuite un diplôme d'infirmier psychiatrique, qui lui a permis de travailler au Museum Dr. Guislain à Gand de 1991 à 1999. Pendant ces huit années, il se consacra à l'histoire de la psychiatrie, et publia en même temps différents articles dans des revues littéraires telles que De Gids, De Revisor, le Nieuw Wereldtijdschrift et Optima.

Carrière littéraire

Il publia son premier…En lire plus sur Wikipedia