Livre
Néerlandais

Vriendjes

Eric Carle (auteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een jongen en een meisje zijn onafscheidelijk. Tot het meisje verhuist. De jongen mist haar zo vreselijk, dat hij door rivieren, bossen en over bergen reist om haar weer te zien. Groot prentenboek met kleurrijke illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Vriendjes
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Friends
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2014
[32] p. : ill.
ISBN
9789025756666 (hardback)

Commentaires

Tegen de gewoonte in mag je in dit boek beginnen op het laatste blad. Je vindt er een foto in sepiatinten van twee vrolijke kleuters, een jongen en een meisje, in een innige omhelzing. De foto dateert van juni 1932 en toont Eric Carle en zijn vriendinnetje toen ze drie jaar oud waren. Toen hij zes was, verhuisde Carle en hij zag haar nooit meer terug, maar ze bleef wel in zijn hoofd wonen. De wetenschap dat deze drieëntachtig jaar oude herinnering na al die tijd nog krachtig en fris genoeg is om als motor te dienen voor dit boek, geeft het al van bij de start iets bijzonders.
Carle vertelt over een jongetje en een meisje die onafscheidelijke vriendjes zijn. Ze spelen, rennen, dansen en vertellen elkaar hun geheimen. Op een dag verhuist het meisje en de jongen blijft alleen achter. Hij is echter vastbesloten om haar terug te vinden. Op zijn zoektocht leert hij de natuur kennen in al haar facetten. Hij zwemt door een woeste rivier, overnacht onder een schitterende sterrenhemel en b…Lire la suite
Een jongetje en een meisje zijn onafscheidelijk, totdat het meisje verhuist. De jongen reist haar achterna. Geen zee is te diep, geen berg te hoog. Wanneer hij haar vindt, is ze niet verrast, omdat ze wel wist dat hij zou komen! Prentenboek over vriendschap om met jonge kinderen te lezen, te bekijken en erover te praten. De kleurige collages, gecombineerd met schilderingen over steeds twee pagina’s, laten ruimte voor eigen interpretatie, evenals de rustig vertelde tekst. In een eenvoudig nawoord, bij een foto van de wereldberoemde schrijver/illustrator op 3-jarige leeftijd, blijkt dat het verhaal autobiografisch is. Ook dat geeft gespreksstof. Mooi verzorgde, met warmte gemaakte uitgave. Op het witte omslag staan groot de twee vriendjes afgebeeld; de schutbladen zijn voorzien van vrolijke penseelstreepjes in allerlei kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Vriendjes

Lang geleden, in 1932 om precies te zijn, was Eric Carle drie jaar en had hij een vriendinnetje dat net zo jong was. Ze woonden beiden in Syracuse, een stad in Amerika. Toen Eric Carle zes was, verhuisde hij naar Duitsland, waar hij later naar de tekenacademie zou gaan. Dat vriendinnetje zag hij echter nooit meer terug. We zijn nu vele jaren later en de bekende schrijver-illustrator is intussen 85 jaar geworden. Toch denkt hij nog vaak aan die vriendschap en hij vraagt zich af wat er van dat kleine meisje geworden is. Die gedachten hebben hem inspiratie gegeven voor een  nieuw prentenboek. Een jongen en een meisje zijn onafscheidelijke vriendjes, totdat het meisje moet verhuizen. Omdat de jongen haar zo enorm mist, gaat hij op zoek naar haar. Via gekleurde collages (de typische Carle-illustraties), waarvan de meeste dubbele pagina’s beslaan, kunnen we de zoektocht volgen. Een mooi verhaal over vriendschap.


À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia