Livre
Néerlandais

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg

Eric Carle (dessinateur)

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Springen je gedachten alle kanten op? Rupsje Nooitgenoeg geeft tips om tot rust te komen. Vrij kleine uitgave met korte zinnen en kleurrijke collages. Kennismaking met mindfulness voor kinderen van ca. 4 t/m 6 jaar.
Titre
Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg
Dessinateur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Calm with the very hungry caterpillar
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789025766696 (hardback)

Commentaires

Rupsje Nooitgenoeg kruipt een beetje angstig tussen allerlei stuiterende blauwe en groene ballen door. Die ballen stellen rondspringende gedachten voor. Het rupsje geeft de lezer tips hoe hij tot rust kan komen. Daarna volgen er vragen: Hoe voel je je? Nog steeds fladderig? Korte introductie in mindfulness, bedoeld voor jonge kinderen, waarbij niet alleen het wereldberoemde rupsje maar ook andere figuren uit de boeken van Eric Carle voorbijkomen. Tekst en beeld passen bij elkaar: bij ‘Druk?’ is een springende kangoeroe te zien, bij ‘Kalm?’ het rupsje op een groen blad. De korte (delen van) zinnen zijn in grote, ronde, schreefloze letters gedrukt; de kernwoorden staan in nog grotere, vrolijke, wisselend gekleurde, ‘uitgeknipte’ letters op de pagina. Zo staat ‘lach’ in grote blokletters, geel als de lachende zon ernaast, en het rupsje ligt in de vorm van een glimlach op de letters; de ballen zijn niet langer blauw, maar geel en oranje. Jonge kinderen die een verhaal met Rupsje Nooitgeno…Lire la suite

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg

Volgens de cover zou dit boek kinderen helpen om kennis te maken met mindfulness. Rupsje Nooitgenoeg zou je kleine spruit helpen om tot rust te komen.De eerste bladzijden van dit boekje vind ik heel erg leuk. Het verhaal is traag opgebouwd en spreidt de zin “Als je gedachten alle kanten opspringen” over vier pagina’s. De zin wordt vergezeld van een geïllustreerde gekke aap, in de typische stijl van Eric Carle. De aap is bovendien ook rood, wat de activiteit benadrukt. Op de bladzijde daarna wordt het kind uitgenodigd om stil te staan en te ademen. Ook dat wordt ondersteund door een passende tekening met meer rustgevendere kleuren.

Er wordt echter ook een meer tastbare tip gegeven waarbij het kind zijn gedachten meer moet visualiseren. Het gaat om de uitnodiging om de spinnenwebben in je hoofd weg te blazen. Daarna wordt het kind aangemoedigd om concreet tie keer in en uit te ademen en eventjes stil te staan bij hoe hij of zij zich voelt. Er worden vier…Lire la suite

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia