Livre
Néerlandais

Een zaadje in de wind

Eric Carle (auteur)

Een zaadje in de wind

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een zaadje wordt met de wind meegevoerd en groeit later uit tot een bloem. Prentenboek met afbeeldingen in vaak warme kleuren in collage- en spattechniek en een eenvoudig verhaal over de wisseling der seizoenen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Een zaadje in de wind
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The tiny seed
Édition
7
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2011
[36] p. : ill.
ISBN
9789025749620 (hardback)

Commentaires

Groot formaat prentenboek waarin de bekende schrijver/illustrator op zeer originele wijze de wisseling van de seizoenen laat zien. Hij doet dit aan de hand van een bloemzaadje dat door de wind wordt meegevoerd, maar vele gevaren moet trotseren voordat het uitgroeit tot een rode reuzenbloem, die op zijn beurt zijn zaad door de wind laat meevoeren. De tekenaar heeft gebruikgemaakt van heldere, veelal warme kleuren en verschillende illustratietechnieken waarvan vooral de spattechniek uitstekend bij het onderwerp past. De bladspiegel is wisselend doordat de grootte van de illustraties en de hoeveelheid tekst per twee pagina's wisselen, maar blijft overzichtelijk. De tekst vertelt in eenvoudige bewoordingen een afgerond verhaal en is overal duidelijk afgedrukt. Zeer verzorgd uitgegeven prentenboek met een aantrekkelijk omslag, dat heel bruikbaar is als voorlees- en vertelstof ook in het kader van natuureducatie. In de achterkant van het omslag worden in een uitsparing een aantal zonnebloem…Lire la suite

Een zaadje in de wind

Dit boek is een heruitgave van het oorspronkelijke boek, uitgegeven in 1987, dat de levenscyclus van zaadje tot bloem beschrijft.
Tien zaadjes worden meegevoerd door de wind en gaandeweg valt er telkens één zaadje af. Eentje blijft steken in de sneeuw, een ander wordt opgegeten door een vogel. De weg is niet zonder gevaren, maar natuurlijk blijft er toch nog één zaadje over dat uitgroeit tot een mooie zonnebloem.
Zoals we van hem gewend zijn, gebruikt Eric Carle steeds toegankelijke en makkelijk verstaanbare bewoordingen, maar zijn zijn teksten toch steeds van een hoog poëtisch niveau. De tekeningen zijn erg kleurrijke collages. Leuk detail: in de omslag van dit boek zijn tien zonnebloemzaadjes verwerkt die je samen met je kinderen in de tuin kan zaaien, om zo zelf getuige te zijn van de cyclus van een bloem.

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia