Livre
Néerlandais

De kakelbonte kameleon

Eric Carle (auteur)

De kakelbonte kameleon

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een kameleon wil steeds op een ander dier lijken, totdat hij ontdekt dat het toch het plezierigste is om een gewone kameleon te zijn. Prentenboek in kleur; uitsparingen in de marge geven de behandelde kleuren en/of dieren aan.
Titre
De kakelbonte kameleon
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Titre original
Chameleon Kunterbunt
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
90-257-3635-1 9789025736354 (hardback)

Commentaires

Een kameleon wil graag lijken op alle dieren die hij bij een dierentuin ziet en zo krijgt hij o.a. de vinnen van een vis, de staart van een vos en de kop van een olifant. Hij is dan een echt alles-dier geworden, maar wil gauw weer een gewone kameleon zijn als hij merkt dat hij zo geen vlieg meer kan vangen om te eten. Schitterend prentenboek met meestal één tekening over twee bladzijden, heel mooi van kleur en eenvoudig van vorm. Ze zien er uit alsof ze eerst zijn uitgeknipt en daarna opgeplakt. Uitsparingen in de marge laten zien welke dieren en kleuren aan bod zijn geweest of nog komen. De tekst is eenvoudig en geeft aan, dat je nooit helemaal precies op een ander kunt lijken en maar het best functioneert als je helemaal jezelf bent. De vertaling is veel zakelijker dan de oorspronkelijke tekst. Herdruk van de bewerking van 'Het kameleon is in de war'*, ook verschenen onder de titel 'Het allesdier'**. Vanaf ca. 3 jaar.

De kakelbonte kameleon

Niet alleen de ondergrond waarop de kameleon zit doet hem van kleur veranderen, ook zijn gemoedstoestand beïnvloedt zijn uiterlijk. Wanneer hij vrolijk is, wordt hij groen, wanneer hij verdrietig is, wordt hij grijs-grauw. Dankzij zijn lange tong kan hij gemakkelijk bij zijn prooi, maar toch is een kameleon niet gelukkig. Hij vindt zijn leven saai en benijdt de dieren van de dierentuin. Zo is hij afwisselend jaloers op de ijsbeer, de flamingo, de vos en de vis. Doordat hij telkens een ander dier wil zijn, verandert kameleons uiterlijk langzaam in een collage van eigenschappen van de andere dieren. Maar al spoedig gaat ook dat vervelen. Omdat hij zijn roltong ruilde voor een andere tong kan hij niet meer bij zijn prooi. De honger knaagt. “Was ik maar mezelf gebleven” denkt hij! Dit karton-prentenboekje dat bestand is tegen grijpgrage vingertjes zit vol van tegenstellingen. Van vrolijk zijn word kameleon groen! Klein en miezerig zijn het tegengestelde van groot en wit … De tekst is bij …Lire la suite

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia