Livre
Néerlandais
Sprookjesachtig verhaal over een piloot die bij een noodlanding in de woestijn een prinsje van een verre planeet ontmoet en van hem leert dat je alleen met je hart goed kunt zien.
Sujet
Vriendschap
Extra subject
SPR, Sprookjes, Ideeënliteratuur, dood
Titre
De kleine prins
Auteur
Antoine De Saint-Exupéry
Traducteur
Laetitia De Beaufort-van Hamel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le petit prince
Éditeur
Amsterdam: Rainbow, 2014 | Autres éditions
96 p. : ill. ; 19 cm
ISBN
9789041740922 (hardback)

Commentaires

Le petit prince verschijnt hier in een nieuwe vertaling van Ernst van Altena. Het boek bevat tevens de illustraties die De Saint-Exupéry destijds zelf bij zijn sprookje voor jong en oud maakte. De kleine prins is een moraliserend verhaaltje waarin de schrijver probeert aan te tonen hoe jammer hij het vindt dat de magische kracht van de kinderlijke fantasie bij de meeste volwassenen zo goed als uitgewerkt is en plaats heeft gemaakt voor verstarde denkpatronen. Kinderen en volwassenen leven dus in verschillende werel-den waartussen onbegrip bestaat. Nochtans, wie met de onbevangen ogen van een kind naar de dingen zou kunnen kijken, zou er aspecten van ontdekken die met een nuchtere, 'volwassen' en logische blik niet waarneembaar zijn. Dit is waarschijnlijk de wezenlijke boodschap van De kleine prins, die verpakt zit in een aantal allegorische vertellingen. Zo is daar bv. de vraag van de prins aan de verteller om voor hem een schaap te tekenen. Ook na herhaalde pogi…Lire la suite
In dit moderne sprookje vertelt de schrijver en vliegenier over zijn ontmoeting met de kleine prins. Wijs en relativerend zijn de mooie verhalen die de prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten die hij bezoekt. Heel subtiel worden, vooral wat betreft volwassenen, onder andere gezagsverhoudingen, menselijke relaties en solidariteit, kameraadschap en eenzaamheid, in een wat laconieke stijl aan de kaak gesteld, versterkt door 'naïeve' illustraties in zachte kleuren van de schrijver zelf. Dit in 1943 geschreven klassieke werkje is vanwege de hoge opvattingen van menselijke waarden ook voor deze tijd nog steeds van belang. Vanwege het heimwee van de auteur naar de kindertijd zal dit boekje volwassenen aanspreken evenals kinderen die oog hebben voor symbolische waarden in het verhaal. Kleine, stevige uitgave. Voor volwassenen en kinderen vanaf ca. 9 jaar.

À propos de Antoine De Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry, né le 29 juin 1900 à Lyon et disparu en vol le 31 juillet 1944 au large des côtes marseillaises, est un écrivain, poète, aviateur et reporter français.

Né dans une famille de la noblesse française, il passe une enfance heureuse malgré les morts prématurées de son père et d'un frère. Élève rêveur, il obtient cependant son baccalauréat en 1917. Après son échec au concours de l'École navale, il s'oriente vers les beaux-arts et l'architecture. Devenu pilote durant son service militaire en 1922, il est engagé en 1926 par la compagnie Latécoère (future Aéropostale). Il transporte le courrier de Toulouse au Sénégal puis rejoint l'Amérique du Sud en 1929. Parallèlement, il devient écrivain. Il publie, en s'inspirant de ses expériences d'aviateur, ses pre…En lire plus sur Wikipedia