Als lezen moeilijk gaat...

Gaat lezen moeilijk omdat je slechtziend bent? Heb je een fysieke beperking of afasie? Of een leesstoornis zoals dyslexie? Ook dan is de bib er voor jou − of voor je oma, buurman, neefje, ... 

Dankzij de samenwerking met Luisterpuntbibliotheek kan je in de bib terecht voor Daisy-luisterboeken, luisterboeken en GrootLetterBoeken. Want iederéén kan lezen!

Daisy-boeken

Daisy-boeken zijn luisterversies van gewone, gedrukte boeken met een aantal extra eigenschappen. ‘Daisy’ staat voor Digital Accessible Information System en is een wereldwijde standaard voor toegankelijke luisterboeken.

De Daisy-voordelen:

  • Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren. Van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
  • Je kan de afspeelsnelheid vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt. Kinderen met dyslexie kunnen zo op hun eigen tempo meevolgen in het gedrukte boek.
  • Elke Daisy-speler (zoals de Anderslezen-app) heeft een geheugen dat automatisch onthoudt waar je gebleven bent voor elk Daisy-boek.

Hoe beluister je Daisy-boeken?

Als je een tablet of smartphone hebt, kan je Daisy-boeken beluisteren met de gratis Anderslezen-app. Je kan dan genieten van alle Daisy-voordelen. 

Er bestaan ook speciaal ontworpen Daisy-spelers om Daisy-cd's mee te beluisteren. Sommige Daisy-spelers hebben ook een internetverbinding om te streamen en te downloaden. 

Je kan een Daisy-boek ook afspelen met een gewone cd-/mp3-speler of met Windows Media Player bijvoorbeeld, maar dan geniet je niet van de extra voordelen.

Daisy in de bib

In onze bib kan je terecht voor Daisy-online (met de Anderslezen-app) en voor Daisy-cd’s.

Daisy-online – Anderslezen-app

Anderslezen

Je kan je aan de balie inschrijven voor de Anderslezen-app. Bij de inschrijving verklaar je op eer dat je een leesbeperking hebt.
Een attest is niet nodig. 

De bibmedewerker geeft je je eigen unieke lenersnummer mee naar huis. Daarmee kan je inloggen op Mijn Luisterpunt om de boeken aan te vragen en in de Anderslezen-app om ze te beluisteren. Het wachtwoord is telkens je geboortedatum (dd-mm-jjjj). Meer info vind je op de website van Luisterpunt.

Je kan je ook zelf van thuis inschrijven op www.luisterpuntbibliotheek.be

Heb je dyslexie? Ben je leerkracht en wil je leerlingen met leesmoeilijkheden helpen? Check dan zeker www.ikhaatlezen.be.

Daisy-cd’s

Daisy-cd's

Je vindt in onze bib een mooie collectie Daisy-luisterboeken op cd, zowel voor de jeugd als voor volwassenen.
Je kan bij ons ook een Daisy-speler lenen, zodat je kan proberen of dit iets voor jou is.

Mis je een bepaald Daisy-boek in onze collectie? Laat het ons weten en we vragen het Daisy-boek voor jou aan.

 

Luisterpunt

Logo Luisterpunt

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Iedereen die niet of moeilijk gewone gedrukte boeken kan lezen, kan bij Luisterpunt terecht voor boeken in aangepast leesformaat: Daisy-luisterboeken (+ 30.000) en brailleboeken (+ 18.000). Spannende misdaadromans, grappige en avontuurlijke jeugdboeken, romantische boeken, klassiekers, prikkelende non-fictie, prijsbeesten, heerlijke hoorspelen, … Jong of oud(er)? Er is voor elk wat wils.

Meer info: www.luisterpuntbibliotheek.be | www.ikhaatlezen.be | catalogus

Groot Letter Boeken

GrootLetterBoeken zijn jouw toegangspoort tot comfortabel en moeiteloos lezen. Onze boeken bieden grotere, duidelijkere letters, waardoor ze perfect zijn voor lezers van alle leeftijden en visuele behoeften. Geniet van je favoriete verhalen zonder vermoeide ogen. Ontdek nu GrootLetterBoeken en maak lezen weer eenvoudig en plezierig! Ze zijn te vinden in ons magazijn. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers!

GLB

Luisterboeken

Stap in een wereld vol verbazingwekkende luisterboeken, waar de kunst van het vertellen jong en oud betovert!

Onze luisterboeken zijn de perfecte metgezel voor elk moment van de dag. Voor de kleintjes brengen ze sprookjes tot leven, nemen ze deel aan fantastische avonturen en ontwikkelen ze een liefde voor verhalen. 

Volwassen luisteraars kunnen zich onderdompelen in bestsellers en literaire parels, allemaal tot leven gebracht door getalenteerde stemacteurs die de personages tot leven brengen.

Luisterboeken

Lekker Lezen-plein

Een Lekker Lezen-plein is een plek in onze bibliotheek waar kinderen van 9 tot 13 jaar terecht kunnen die moeite hebben met lezen. Kinderen met een leesachterstand vinden in het Lekker Lezen-plein een gevarieerd aanbod dat speciaal uitgezocht is om het leesplezier te bevorderen. De boeken zijn op een aantrekkelijke manier gepresenteerd, met de voorkant duidelijk zichtbaar.

De achtergrond van leesachterstand bij kinderen kan heel divers zijn: dyslexie, concentratiestoornissen, fysieke of mentale beperktheid, taalachterstand. De materialen op het Lekker Lezen-plein zijn geselecteerd voor hun eenvoudige taalgebruik, de duidelijke lay-out met een sprekende omslag en een aantrekkelijke inhoud. Kinderen gaan hierdoor weer met plezier lezen.

 

Lekker Lezen