Boek
Nederlands
Verzameld werk van de Vlaamse schrijver (1882-1960).
Titel
Verzameld werk / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Auteur
Willem Elsschot
Samensteller
Peter de Bruijn (taalkundige)
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005
851 p. : ill.
ISBN
90-253-1164-4

Besprekingen

De kritische leesiditie van Willem Elsschots Volledig werk (Athenaeum -- Polak & Van Gennep, 2001-2005) willigde Elsschots eerder uitgesproken wens in, om zijn werk in "de spelling van de oorspronkelijke, dus de eerste, uitgave" uit te geven. Deze nieuwe uitgave van zijn Verzameld werk, is daarop gebaseerd, evenwel met de volgende aanpassingen.

Als basistekst is in de regel gekozen voor de eerste druk, behalve wanneer Elsschot later nog ingrijpende veranderingen doorvoerde. Maar de teksten zijn wel herspeld volgens de huidige regels, een aantal "typisch Elsschottiaanse" vormen daargelaten. De uitgebreide tekstverantwoording uit het Volledig werk (met beschrijving van alle overgeleverde manuscripten, tijdschriftpublicaties en boekedities, en de hele publicatiegeschiedenis) is er bij ingeschoten; enkel de vermelding van de basistekst blijft vermeld, zonder verdere toelichting. Verder zijn enkele 'Aantekeningen' opgenomen, per titel een korte algemene introduc…Lees verder
Na de P.N. van Kampen-editie uit de jaren vijftig, de Querido-editie uit de jaren zeventig, is dit de uiteindelijke uitgave van het Verzameld Werk van Willem Elsschot. De mooie deeltjes bezorgd door het Huygens-instituut lagen eraan ten grondslag. Een prachtboek. Het werk van Elsschot behoeft geen aanbeveling; samen met Nescio behoort hij tot de absolute top van de Nederlandse literatuur. De stijlspanning -een zakelijke, ironische manier van schrijven die de tederheid/gevoeligheid toedekt- staat borg voor superieur leesgenoegen. Ook de vierde of vijfde keer. Het werk na 'Villa des Roses', 'Een ontgoocheling' en 'De verlossing' volgt de verrichtingen van Frans Laarmans, alter ego van Elsschot, in zijn strijd met de wereld en 'de' familie. Niet te verontachtzamen zijn de gedichten. Een monumentaal deel in de Gouden Reeks met mooie illustraties van Peter van Hugten. De doeltreffende aantekeningen zijn ontleend aan de Huygens-editie. Kleine druk.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kree…Lees verder op Wikipedia