Satirische roman over een handige oplichter, die zakenlieden lijmt om reclame te maken in een niet bestaand "Wereldtijdschrift", maar naderhand wroeging voelt.
Bevat
Lijmen
Het been
Titel
Lijmen ; Het been / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Auteur
Willem Elsschot
Samensteller
Peter de Bruijn (taalkundige)
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
309 p.
ISBN
9789025313210 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

In een recent interview in 'Knack' zei Leo de Haes dat genetische literatuurstudie een mode was en dat voor de klassiekers in de Vlaamse Bibliotheek gewoon de laatste door de auteur geautoriseerde versie gebruikt werd, en dat de spelling gemoderniseerd werd. Dat is mooi in theorie, maar zonder fatsoenlijke tekstvergelijking ben je nooit zeker van een foutloze tekst, en je kan toch niet van een auteur verwachten dat hij een leven lang een administratie van zijn tekstcorrecties bijhoudt. En zo kan het dan gebeuren dat je zoals bij Lijmen/Het been niet de eerste of de laatste geautoriseerde druk als basis gebruikt, maar wel de tweede druk, verschenen bij Manteau in 1943. Lijmen was nl. al in 1924 voor 't eerst verschenen en in 1932 herdrukt. Het been werd door Elsschot geschreven op aanzetten van Menno Ter Braak, in 1938 en was bedoeld als een aanvulling bij Lijmen. Aangezien dat laatste boek nog niet uitverkocht was, werd Het been eerst afzonderlijk ui…Lees verder
Willem Elsschot (1882-1960) heeft in 1943 deze beide romans als één boek uitgegeven. Hiertoe voegde hij nieuwe passages toe en loste inconsequenties tussen beide romans op. Deze door Elsschot geautoriseerde uitgave zou nooit meer herdrukt worden. In de wetenschappelijke heruitgave onder auspiciën van het Constantijn Huygens Instituut werd deze omissie hersteld. Heruitgave van deze wetenschappelijke heruitgave van de beroemde dubbelroman, zonder de hele tekstverantwoording, maar met de annotaties, en herspeld volgens de hedendaagse spellingregels. Bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kree…Lees verder op Wikipedia