Makkelijk lezen
Nederlands
Een vader met grote verwachtingen voor zijn zoon raakt zelf uitgerangeerd als voorzitter van een kaartclub terwijl zijn zoon op school mislukt. Verhaal in makkelijke woorden en korte zinnen.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Een ontgoocheling / Willem Elsschot ; naverteld in eenvoudig Nederlands door Astrid Elbers
Auteur
Willem Elsschot
Bewerker
Astrid Elbers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, © 2019
49 p.
ISBN
9789086964727 (paperback)
TPL Leesboeken

Besprekingen

Ouders dromen vaak groots over de toekomst van hun kinderen. Wat in hun eigen leven moeilijk is, willen ze anders voor hun kinderen. Zo ook bij de vader van Karel De Keizer. De vader van Karel maakt sigaren en is voorzitter van de kaartclub. Maar als de club het kampioenschap verliest, kan hij geen voorzitter meer zijn. Hij is boos op Dubois, de nieuwe voorzitter. Toch koopt hij kolen bij Dubois. Als hij dat niet doet, wordt roken in de club misschien verboden en dan kan hij zijn sigaren niet meer kwijt. De zoon van De Keizer heeft een groot hoofd. Daarom denkt zijn vader dat hij erg slim is. Aan zijn vrienden vertelt hij dat zijn zoon advocaat zal worden. Het leren wil echter niet goed lukken en Karel gaat in een drukkerij werken. Daar wordt Karel uitgelachen. Karel laat het begaan. Hij weet niet goed wat hij daartegen kan doen. Aangrijpend kort verhaal van Willem Elsschot dat is bewerkt in eenvoudige taal. Met het keurmerk Makkelijk Lezen.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kree…Lees verder op Wikipedia