Boek
Nederlands
Een Victoriaanse familie brengt de zomervakantie door op een eiland met een vuurtoren.
Onderwerp
Relaties
Titel
Naar de vuurtoren
Auteur
Virginia Woolf
Vertaler
Jo Fiedeldij-Dop
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
To the lighthouse
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2015
271 p.
ISBN
9789041711533 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een familie brengt in de jaren twintig van de twintigste eeuw de zomervakantie door in hun tweede huis op het eiland Skye. Het zijn Mrs. Ramsay, die beantwoordt aan het beeld van de volkomen Victoriaanse schoonheid, prof. Ramsay die het Victoriaanse beeld van de rationele man met principes vertegenwoordigt, en hun acht kinderen. Dan zijn er nog hun gasten, een schilderes, een dichter, een jong verliefd paar. Een tochtje over de zee naar de vuurtoren wordt in het vooruitzicht gesteld, maar wordt door de heer Ramsay verhinderd omdat hij vindt dat kinderen al vroeg aan een hard leven met teleurstellingen moeten wennen. Het tochtje vindt pas veel later plaats, als de ouders en een paar kinderen reeds overleden zijn. De roman van 1927 is de bekendste en meest leesbare van de schrijfster (1882-1941). Poëtische beschrijvingen van land, zee, wind wisselen af met de meest minutieuze beschrijvingen van wat de mensen voelen en denken. Kleine druk.

Over Virginia Woolf

Virginia Woolf (South Kensington (Londen), 25 januari 1882 – Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Leven

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend literair criticus en redacteur van de 'Dictionary of National Biography'. Na de dood van haar moeder Julia Jackson in 1895 kreeg Woolf op dertienjarige leeftijd een eerste zenuwinzinking. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het beg…Lees verder op Wikipedia