Eén dag uit het leven van de vrouw van een parlementslid waarin haar gedachtewereld, maar ook die van een aantal anderen uit haar omgeving getekend wordt.
Titel
Mrs. Dalloway
Auteur
Virginia Woolf
Vertaler
Nini Brunt
Inleider
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mrs. Dalloway
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
202 p.
ISBN
9789023463108 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Clarissa Dalloway, begin vijftig, vrouw van een wat saai parlementslid, is bezig met de voorbereidingen van een groot feest. Ze krijgt bezoek van de avontuurlijke Peter Walsh, de man die ze in haar jeugd heeft afgewezen. Herinneringen aan vroeger komen steeds weer boven en het verleden en het heden worden bijna een. Om dit tweetal heen bewegen zich allerlei personen die ook met het verleden bezig zijn, zoals de oorlogsveteraan Septimus Warren Smith, die aan de gevolgen van de oorlog geestelijk kapot gaat. De vertaling van deze roman is goed geslaagd, de vaak complexe zinconstructies zijn zuiver weergegeven. Met een nieuw voorwoord (6 blz.) van Erwin Mortier. Verfilmd door Marleen Goris met Vanessa Redgrave; het boek inspireerde ook tot de succesvolle film 'The Hours', met Nicole Kidman als Virginia Woolf. Verzorgde gebonden uitgave met leeslint, kleine druk.

Over Virginia Woolf

Virginia Woolf (South Kensington (Londen), 25 januari 1882 – Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Leven

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend literair criticus en redacteur van de 'Dictionary of National Biography'. Na de dood van haar moeder Julia Jackson in 1895 kreeg Woolf op dertienjarige leeftijd een eerste zenuwinzinking. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het beg…Lees verder op Wikipedia