Boek
Nederlands

Jasper wil jarig zijn

Vincent Cuvellier (auteur), Ronan Badel (illustrator), Ineke Ris (vertaler)
Jasper wil vandaag een verjaardagspartijtje. Maar hij is pas over een half jaar jarig. Dat maakt toch niks uit, vindt Jasper. Prentenboek met humoristische, gedeeltelijk ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Feesten, Fantaseren
Titel
Jasper wil jarig zijn
Auteur
Vincent Cuvellier
Illustrator
Ronan Badel
Vertaler
Ineke Ris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Emile fait la fête
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789053413203 (hardback)

Besprekingen

Op een ochtend beslist Jasper dat hij een partijtje wil. Niet zomaar een partijtje, maar een echt verjaardagspartijtje. Meer dan vier regels tekst heeft dit prentenboek niet nodig om over te gaan tot een interactieve dialoog met Jaspers tegenpartij, die nooit in beeld komt en van wie ook nergens de naam of rol vermeld wordt. Enkel de cursivering van de tekst zorgt ervoor dat de lezer begrijpt dat het om iemand anders dan de hoofdfiguur Jasper gaat. De antwoorden van Jasper zijn zo geformuleerd dat het lijkt alsof hij die enkel in zijn hoofd geeft, maar het vreemde daarbij is dat de tegenpartij die antwoorden wel blijkt te kunnen horen. Op de opmerking van de onzichtbare persoon dat ‘zin hebben in een feestje wel een goed idee is’, schrijft Jasper op een groot vel papier: ‘Harteluk gefelisiteert Jasper.’ Dat leidt tot de repliek dat hij helemaal niet jarig is en dat pas over een half jaar zal zijn. Maar dat laat Jasper niet aan zijn hart komen. Hij repliceert filosofisch: ‘Je hoeft all…Lees verder
Jasper wil vandaag een verjaardagsfeestje, maar hij is nog helemaal niet jarig. Hij vindt dat dat niet uitmaakt. Je hoeft toch alleen maar de datum te veranderen? De ik-persoon die tegen hem praat, verzint allerlei dingen die bij een feestje horen. Maar daar heeft Jasper allemeel geen zin in en in gedachten laat hij dat ook blijken. Zoals kinderen uitnodigen en slingers maken. Maar hij wil wel een groot cadeau. Van zijn vriendinnetje Julie. Schattig, klein verhaal, over een eigenwijs jongetje met een eigen willetje dat zeker herkenbaar zal zijn voor de doelgroep. Zijn karakter komt erg goed tot uitdrukking in de illustraties, die in dit geval echt een verrijking van de tekst zijn. Weinig tekst, sfeervolle pentekeningen die gedeeltelijk zijn ingekleurd. Overzichtelijke, rustige lay-out met veel wit op de pagina's. Niet voor een hele grote doelgroep geschikt. Tegelijkertijd verschenen 'Jasper wil een vleermuis' en 'Jasper is onzichtbaar'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Jasper wil jarig zijn

Jasper is zo’n jongetje dat de wereld naar zijn hand zet. Of dat toch graag zou willen doen. Als Jasper dus zin heeft om vandaag jarig te zijn, begrijpt hij niet dat iemand er een punt van maakt dat dit een half jaar te vroeg is. Wat maakt dat uit? Dan hoef je toch alleen maar de datum te veranderen? Kinderen uitnodigen wil Jasper niet, behalve Julie. Als zijn omgeving het spelletje meespeelt, en Julie met een zelfgemaakt cadeautje aan de deur staat, heeft Jasper het lef te reageren met “Verjaardag? Welke verjaardag? Ik ben pas over een half jaar jarig ...” (p. 23 – 24).
Dit boek maakt deel uit van een hele leuke nieuwe reeks, waarin een hoogst eigenwijs jongetje de hoofdrol speelt. Elk boekje vertrekt van een wild idee dat Jasper in zijn hoofd heeft en dat hij koste wat het kost ten uitvoer wil brengen. Een ouder, buiten beeld, probeert hem op andere gedachten te brengen, maar dat is bij een jongetje als Jasper niet evident. De illustraties zijn rustig ingekleurd en sober qua a…Lees verder