Boek
Nederlands

Alles over Tristan

Tommy Wieringa (auteur)
+1
Alles over Tristan
×
Alles over Tristan Alles over Tristan

Alles over Tristan

Genre:
Bij het werken aan de biografie van een twintig jaar eerder overleden, geheimzinnige dichter stuit een biograaf op onthutsende gegevens.
Onderwerp
Schrijvers
Titel
Alles over Tristan
Auteur
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Editie
7de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
159 p.
ISBN
9789023425649

Besprekingen

Wieringa (1967), inmiddels bekend door 'Joe Speedboot', scheef eerder o.m. deze biografieroman: een intrigerend romangenre, waar grote schrijvers als Vestdijk, Brakman, Mann, Nabokov, Malamud, Sartre en Byatt zich aan gewaagd hebben. In 'Broeders in bedrog, De biograaf en zijn held' besteedt Jan Fontijn uitgebreid aandacht aan romans waarin een biograaf hoofdpersoon is. In 'Alles over Tristan' reist de ambitieuze biograaf Jakob Keller naar de havenstad Mercedal om onderzoek te doen naar de twintig jaar eerder overleden, geheimzinnige, maar nog altijd populaire, dichter Victor Tristan. Keller, die zich restaurateur van vervlogen levens noemt, maar heel goed beseft dat er niet een coherent leven bestaat -een notie van belang voor iedere vorm van biografie- spreekt met mensen die Tristan gekend hebben. Een spannende speurtocht volgt, waarbij de rol van het toeval wel eens nadrukkelijk is. Dit is een goed geschreven, knappe biografieroman. Ten slotte weet de biograaf alles over Tristan -d…Lees verder

Over Tommy Wieringa

CC BY 3.0 - Foto van/door Scottish Book Trust

Tommy David Wieringa (Goor, 20 mei 1967) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Wieringa bracht het eerste deel van zijn jeugd door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin terug naar Nederland, waarna Wieringa lang in het Twentse Geesteren woonde. Hij volgde de Vrije School in Zutphen. In Groningen studeerde hij geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Naar eigen zeggen werkte hij onder meer als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

Na de publicatie van drie romans kwam in 2005 de doorbraak naar een groter publiek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen waarvan er enkele toegekend werden.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film Laatste wolf, uit de serie Goede daden bij daglicht, en voor de KRO-radio schreef hij verschillende hoorspelen. In 2013 presenteerde hij zes weken lang de televisieserie D…Lees verder op Wikipedia