Boek
Nederlands

Spek en bonen

Tom Lanoye (auteur)
+1
Spek en bonen
×
Spek en bonen Spek en bonen

Spek en bonen

In de reeks:
In de serie Lanoye hard gemaakt verschijnt vroeger werk van hem opnieuw, volledig herzien en in een nieuwe vormgeving van tekenaar en typograaf Gert Dooreman. In de zomer verschenen reeds de eerste twee delen, Een slagerszoon met een brilletje en Kartonnen dozen. Inmiddels werd bekend dat productiehuis Prime Time (van onder andere de oscarwinnende film Antoria) een optie heeft verworven op de film
Titel
Spek en bonen
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Editie
5de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2004
203 p.
ISBN
90-446-0388-4

Besprekingen

Tom Lanoye (1958) heeft zich met zijn verhalen en romans, zijn gedichtenbundels, zijn toneelwerk en zijn kritieken ontwikkeld tot een volwassen en veelzijdig auteur. Met zijn performance-achtige optredens verwierf hij grote populariteit bij jongeren. Lanoye is ook een maatschappelijk betrokken auteur, die zich geregeld uitlaat over politiek, discriminatie, rassenwaan en homoseksualiteit. In 'Spek en bonen' bundelt hij een aantal eerder in gelegenheidsbundels verschenen verhalen die zijn thematiek in allerlei facetten laten zien. De verhalen van 'Spek' spelen in de lage landen, die van 'Bonen' zijn elders gesitueerd. Tom Lanoye is een Vlaming die een helder, soepel en modern Nederlands schrijft, soms gelardeerd met Vlaamse verrijkingen. Hij is technisch én inhoudelijk interessant, zonder ooit moeilijk te worden. Gebonden uitgave op pocketformaat in de reeks 'Lanoye Hard Gemaakt': zes herziene heruitgaven van vroeg werk; kleine druk.

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia