Een vermomd feestboek, zo noemt Tom Lanoye 'Gelukkige slaven', zijn nieuwste werk. "Het is 25 jaar geleden dat ik mijn eerste roman heb geschreven - bijna het spiegelbeeld van dit boek - en ik ben ook exact 25 jaar samen met René." De aanleiding mag dan al feestelijk zijn, en het leesplezier navenant, de inhoud is dat niet. "De grote, onderliggende vraag is: hoe is het in godsnaam mogelijk dat er na 25 jaar, ondanks het feit dat we in een nieuwe wereld leven, zo weinig veranderd is als het gaat over de werking van banken en de kritiek erop?"
Tony Hanssen uit 'Alles moet weg' is terug, en hoe. Toen was het nog een kruimeldief, nu is het iemand die uit een zakenbank gaat lopen en zijn reputatie terug wil. Vanwaar die metamorfose?
"Tony is de exponent van een bepaald soort financiële wereld. Als je daarover begint te lezen, merk je dat a) bijna niemand tot in details nog weet hoe bepaalde zaken werken en b) de aansprakelijkheid nihil is. Architecten die gebouwen zetten, blijven tien jaar aansprakelijk. Ik vind dat CEO's die massale ontslagen als enige remedie zien en alleen aan de aandeelhouders denken, ook tien jaar aansprakelijk moeten worden gehouden voor louche constructies. Hetzelfde voor bankiers."
In uw boek omschrijft u de vrije markt als een nieuw soort lyriek: onaantastbaar, zwevend boven de hoofden van de mensen. Hoe bedoelt u?
"Ons wordt voortdurend voorgehouden dat de markt collectief rationeel is. De uitkomst van de markt is altijd goed. Dat is religie, dat geloof in de onzichtbare hand. Het is een ander woord voor God."
"Wij moeten allemaal collectief - internationaal en nationaal - betalen voor de foute beslissingen van topbankiers. Als een vetmester dioxine mengt in het voedsel voor kippen, dan krijgt hij een proces, als er 'besmette' producten verkocht worden door één of andere bankdirecteur, krijgt hij een bonus. Dat is een populistische uitspraak, maar helaas klopt ze. In tijden dat we kinderen van 13 met een GAS-boete opzadelen, of hun ouders nu een leefloon hebben of niet, gaan we van bankiers en industriëlen zeggen: aansprakelijkheid, je moet daar toch mee oppassen."
"Dat is trouwens het verband met mijn vorige boek, 'Heldere hemel', (het Boekenweekgeschenk 2012 over de Mig die in volle Koude Oorlog in West-Vlaanderen neerstortte, red.). Op een bepaald moment - dat is toch mijn stelling - is de Sovjet-Unie in elkaar gedonderd, en heeft men in het Westen alles gederegulariseerd, de regels veel losser gemaakt. Dat is niet alleen door Thatcher gebeurd, maar ook, en misschien nog erger, door Clinton, Blair en Schröder. Het collectivistische systeem - ik ben geen communist, ik heb sympathie voor de anarchisten en voor de analyse van Marx, maar in de werkelijkheid zijn beide systemen voor mij onleefbaar - is in elkaar gedonderd, en men is zot van glorie geworden. We beleefden de overwinningsroes van de Koude Oorlog, en die heeft ervoor gezorgd dat we zijn gaan zeggen: die financiële instellingen, dat zijn zulke goede mensen, die mogen dat allemaal zélf regelen. Dat is toch heel vreemd? Zou jij, als jij iemand in dienst neemt, zeggen: doe maar, bepaal je eigen loon? Maar kijk: men heeft getolereerd dat banken zo groot werden dat we nu in een situatie zitten waarin ze niet meer failliet kunnen gaan, en dat ze regeringen kunnen chanteren om hun schulden te laten afbetalen door de belastingbetaler. Als je daarvan verzekerd bent, dan neem je risico's, toch?"
Hoe is het zover kunnen komen?
"Dat weet ik niet. Alleen: we hadden dat nooit mogen doen, al die reglementen lossen. Je komt uit op wat Martin Luther King zo mooi heeft samengevat als het ging om politieke ideologie: kapitalisme voor de armen, en socialisme voor de rijken. Als er iets moet hersteld worden op financieel gebied, dan moet opeens de staat bijspringen. Want: we kunnen zo'n bank toch niet laten vallen? Staatsinmenging is dan geen vies woord meer, nee, het is plicht, burgerzin, verantwoordelijkheid. De volgende stap is dat men zegt: de tijden zijn zo bar, we moeten nu eindelijk (declameert luid en nadrukkelijk) DURVEN TABOES DOORBREKEN, HARDE MAATREGELEN TREFFEN. Dan denk ik: tof, we zijn vertrokken. Er komt een miljardairstaks, een tobintaks op alle mogelijke verrichtingen op de beurs die zich gedragen heeft als een casino. Maar dan hoor je diezelfde persoon zeggen: de pensioenleeftijd moet omhoog, de pensioenen omlaag, de uitkeringen teruggeschroefd. Dat is een ideologische inzet. De conclusie is dat men eigenlijk op voorhand zegt: die hoge piefen, daar kunnen we toch niet aan, laten we trappen naar diegene die onder ons staan."
"Wanneer gaan de mensen die bezig zijn met de gevolgen van de crisis de bovenlaag aanpakken? We hebben nu 15 jaar Didier Reynders achter de rug. Opeens blijkt dat er heel veel mogelijkheden bestaan om fiscale fraude aan te pakken. Waarom heeft dat zo lang geduurd? Mensen die langdurig werkloos zijn: daar moeten we hárd tegen optreden, de strijd tegen fiscale fraude is een heksenjacht. Dat moét eerlijker. Hakken alleen, zoals in Nederland nu bewezen wordt, is geen oplossing. Hak in uitkeringen, en de economie gaat achteruit, want dat is geld dat rechtstreeks gebruikt wordt voor basisgoederen."
Hoe komt het eigenlijk dat niemand zich verzet?
"Omdat ik denk dat de schaal waarop er iets zou moeten gebeuren zo groot is, dat je je als individu op voorhand al machteloos voelt - en dat is ook de bedoeling. Het is ook zo verdomd ingewikkeld allemaal. Mochten we echt begrijpen wat er de afgelopen zes jaar gebeurd is, dan denk ik dat we er collectief het bijltje bij neergooien."
Wat moet er dan nu gebeuren om erger te voorkomen?
"Een bankenunie, met meer toezicht. Te grote banken moéten splitsen. Er moet een sterk Europa komen om politiek in te grijpen op dezelfde niveaus als waar financiële beslissingen worden genomen."
"Maar wat zie je in Europa? Weerstand van nationalisten die stellen dat zo'n Europese vereniging een bedreiging vormt voor 'onze identiteit'. Ondertussen hebben we al zo veel afgegeven aan internationale bedrijven als Apple, Google, maar we willen per se de illusie houden dat alles nog intern en en petit comité kan beslist worden, en daarom moeten we tégen Europa zijn. Nonsens! Je moet een Europees leger hebben, en een eengemaakte politiek, zodat niet iemand van Ryanair kan zeggen: wat, moet ik 2 euro belasting betalen? Ik verhuis! Dan kunnen we tegen zo iemand zeggen: gá dan op een ander, en dat is dan wel een ander continent."
"De tweede reden waarom Europa zich moet verenigen, zie je als je naar het profiel kijkt van de BRICS landen (de 'groeilanden' Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, red.): allemaal multi-etnisch, multi-religieus. Dat is een enorme lappendeken, maar ze spreken wel met één stem. En wat doen wij in Europa: versplinteren? Om te overleven tegen die groeieconomie zullen we ons moeten verenigen voor het te laat is."
Het is een publiek geheim dat u geen fan bent van het Vlaams-nationalisme, noch van uw huidige burgemeester Bart De Wever. Dat laatste is overigens wederzijds: toen u enkele weken geleden kritiek op hem had in 'La Libre Belgique', noemde hij u: "ver van mijn bed".
"Het mag duidelijk zijn uit alles wat ik hiertoe gezegd heb dat ik de grootste problemen heb met Bart De Wever en de flamingantische kerkfabriek in zijn totaliteit: artistiek én ideologisch. Maar vanuit de N-VA verwacht men blijkbaar dat de kritiekloze personencultus die men binnen de partij hanteert door iedereen wordt overgenomen. Maar ik leef nu eenmaal in Antwerpen en heb nooit een blad voor de mond genomen. Het is mijn taak om kritiek te geven."
"Ik kan alleen maar constateren dat ook onze havenschepen (CD&V'er Marc Van Peel, red.), de rechterhand van de burgemeester, zegt dat we beter een fulltime burgemeester zouden hebben, die niet tegelijk ook nog een hele partij moet leiden. Waarom is dat zo erg als ik het zeg? Pas op, ik vind het geweldig: het is nog nooit zo makkelijk geweest om controverse te veroorzaken."
"Er zit natuurlijk een tactiek achter. Het is een verdedigingsmechanisme om niet op kritiek te antwoorden als die van Van Peel komt, en wél te antwoorden als ik iets zeg, want dan is het van: zie je wel, het zijn altijd dezelfden. Dat is dan de manier om de artiesten af te schilderen: wij wonen deels in het buitenland, en nog wel Zuid-Afrika. Terwijl ik dacht dat ze dat, als flaminganten, wel zouden appreciëren. En trouwens: Antwerpen is thuis, ik overwinter alleen in Kaapstad."
"En misschien - ik mag dat hopen - doet het toch nog altijd pijn, dat de erfgenamen van Conscience die wij zijn en die ik wil zijn, dat die niet zoals in Catalonië achter onze nationalisten staan. Ik denk dat men bij de N-VA een blinde vlek heeft. Elke keer als mevrouw Homans haar mond opendoet in deze stad, haken artiesten als ik, die erfgenaam zijn van de schrijver van 'De Loteling', af op basis van ideologische gronden. De erfenis van Conscience is niet alleen 'De Leeuw van Vlaanderen', het is ook 'De Loteling'. Er zijn structuren waardoor mensen sociaal achtergesteld raken, en er zijn manieren om daar structureel tegen op te treden. De Vlaamse strijd was een sociale strijd. Dat botst met wat Theodore Dalrymple (controversieel denker, geprezen door De Wever, red.) en mevrouw Homans zeggen. Namelijk dat iedere tegenslag alleen maar je eigen verantwoordelijkheid is."
Verberg tekst