Boek
Nederlands
Net als hun vele geliefden en boezemvrienden leven de manisch-depressieve Ivanov en de eeuwige rokkenjager en losbol Platonov in onvrede met zichzelf en hun veranderende samenleving. Ze vluchten in de roes van het nu, waarin ze zich steeds minder meester voelen van hun lot, en steeds verder verwijderd van hun vroegere idealen.
Titel
De Russen!
Auteur
Tom Lanoye
Naar het werk van
Anton Tsjechov
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011
176 p.
Aantekening
Vrije bewerking van de theaterteksten Platonov en Ivanov van Anton Tsjechov
ISBN
9789044618051 (hardback)

Besprekingen

Ten oorlog! (maar eerst een borrel)

Tom Lanoye toont opnieuw zijn kracht als dramaturg. Twee recente toneelteksten zijn pas in boekvorm verschenen: een minder geslaagde Tsjechov-marathon en een schitterende bewerking van de processen tegen Jeanne d'Arc en Gilles de Rais.

De Russen! Met uitroepteken en al. Het lijkt een late eruptie van Koude Oorlog-paranoia (hemeltjelief, daar komen de communisten!), maar het is de titel van het stuk dat Tom Lanoye schreef voor Ivo Van Hove. Hij bewerkte daarvoor twee vroege stukken van Anton Tsjechov, Platonov (1881) en Ivanov (1887). Grotendeels volgt hij het verhaal van Ivanov en voegt er personages van Platonov aan toe. Platonov is jeugdwerk en werd pas ontdekt na Tsjechovs dood. Het duurt makkelijk vijf uur en is dan nog altijd niet afgelopen. 'Gehermonteerde' versies van Platonov zijn daarom niet ongewoon, maar de kruising met Ivanov is Lanoyes vondst.

Bijna tegelijk ging een tweede theatertekst van Lanoye in première: Bloed & rozen. Het lied van Jeanne en Gilles, dit keer geschreven voor Guy Cassiers. Ook dit stuk verscheen in boekvorm, maar werd niet verspreid via de boekhandel. Bloed & rozen maakt gebruik van bekend materiaal: de processen tegen Jeanne d'Arc en Gilles de Rais. Onder anderen H…Lees verder

Rond 1880 schreef de Russische auteur Anton Tsjechov (1860-1904) een eerste toneelstuk, dat hij nooit liet opvoeren. Het werd pas in 1920 ontdekt in een bankkluis te Moskou. Het titelblad ontbrak, en daarom werd het stuk meestal naar de naam van het hoofdpersonage genoemd: Platonov (door Michael Frayn in de jaren tachtig bewerkt tot ‘Wild Honey’ of ‘Wilde honing’). Het stuk Iwanov ging in 1887 in première te Moskou, en kreeg een behoorlijke pers, maar was beslist geen topper. Tijdens zijn leven behaalden slechts vier van zijn toneelstukken een succes, wat niet belette dat hij de geschiedenis is ingegaan als een van de belangrijkste toneelauteurs aller tijden.
Als verhalenschrijver hanteert Tsjechov een warme, gemoedelijke schrijfstijl. Hij observeert met een intelligente blik het leven van elke dag, en vertelt er haast monkelend over met een milde humor. Het alledaagse leven kan mooi zijn. Als er hier en daar een zweem van kritiek doorschemert, wordt daarom de rust …Lees verder
Na zijn meesterwerk 'Ten Oorlog' (de versmelting van de koningsdrama’s van Shakespeare tot een mega-toneel) heeft Tom Lanoye opnieuw zoiets gedaan, ditmaal met twee vroege werken van Tsjechov. Resultaat is een vijf uur durend spektakel dat al in 2011 in première ging, maar tot de zomer van 2012 nog altijd spaarzaam op het repertoire staat*. Ditmaal dus een versmelting van 'Platonov' – het enige werk van Tsjechov dat in de tsaristische tijd nooit werd gespeeld en dat daarmee ontkwam aan de censuur – en van 'Iwanov'. De helden van de twee stukken hebben overeenkomsten (beide vroeger idealistisch, nu nihilistisch en defaitistisch), en ook hun beider entourage van drankzuchtige dokters, verarmde weduwen, jonge smachtende vrouwen en verlopen generaals laat zich gemakkelijk vermengen. Naast het in elkaar schuiven van bestaande scènes zijn ook nieuwe scènes geschreven, waardoor het geheel tijdlozer en daarmee actueler lijkt te worden. Onder het verbale geweld (veel personages zijn breedsprak…Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar …Lees verder op Wikipedia