Boek
Nederlands

De meeste gedichten

Tom Lanoye (auteur)
+1
De meeste gedichten
×
De meeste gedichten De meeste gedichten

De meeste gedichten

In de reeks:
Genre:
Titel
De meeste gedichten
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005
305 p.
ISBN
90-446-0658-1

Besprekingen

Bedoeling van de reeks 'Lanoye Hard Gemaakt' is om vroeg werk van de schrijver voor een aanvaardbare prijs en in een mooie vormgeving (van Dooreman) opnieuw beschikbaar te stellen. In het achtste en laatste deel is Lanoyes dichterlijke productie bij elkaar gebracht. De titel maakt echter duidelijk dat dit niet de verzamelde, maar De meeste gedichten zijn. Het allervroegste werk -- uitgaven in eigen beheer -- wordt bv. niet opgenomen. Lanoye laat zijn dichterschap beginnen met In de piste (1984), zijn eerste reguliere bundel. Ook Bagger, dat in hetzelfde jaar verscheen en dat zoals de titel al aangaf de bijproductie bevatte (veelal gedichten die het goed deden tijdens performances, maar die op papier toch niet sterk genoeg bleken) is weggelaten. Een aantal gedichten die in het toneelwerk verstopt zaten, zijn dan weer wel opgenomen. Er is dus niet voor de volledigheid gekozen, maar voluit op de kwaliteit gewed.

Lanoye heeft in zijn poëzie altijd oog gehad voo…Lees verder
Het is Tom Lanoye (Sint Niklaas, º1958), schrijver, theaterman en Bekende Belg niet alleen gelukt om zich door prikkelende humor, maatschappelijk engagement en een breed areaal aan kritische reflexen in de belangstelling van grote delen van het publiek te schrijven maar ook om die positie stevig in handen te houden en nog te verdiepen. Terecht dus dat deze bloemlezing verscheen, die z’n gedichten uit 5 bundels bevat, plus lyrische fragmenten uit toneelteksten en een handvol ongebundeld gebleven verzen. Het boek heeft een klein, maar handzaam formaat, makkelijk om op zak te hebben, en geeft een chronologisch overzicht vanaf 1984. Het toont ook dat de kwaliteitscurve bij Lanoyes poëzie flinke uitschieters naar boven en beneden maakt. Naast schetterteksten die van goedkoop effectbejag aan elkaar hangen, staan er prachtige, hoogst originele en vaardig gemaakte gedichten in, soms bewerkingen, die het nog lang zullen uithouden.

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar …Lees verder op Wikipedia