Boek
Nederlands

Atropa : de wraak van de vrede

Tom Lanoye (auteur)
+1
Atropa : de wraak van de vrede
×
Atropa : de wraak van de vrede Atropa : de wraak van de vrede

Atropa : de wraak van de vrede

Genre:

Tom Lanoye staat bekend als romancier, dichter en columnist, maar zijn grootste talent ligt misschien wel in het theater. Veel van zijn stukken zijn nu al klassiek (Ten oorlog, Mamma Medea, Fort Europa, Mefisto for ever) en werden gespeeld op de grote Europese festivals (Salzburg, Avignon, Wenen, Rühr-triënnale).

Voor Atropa. De wraak van de vrede liet Lanoye zich, op vraag van re
Titel
Atropa : de wraak van de vrede
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2008
88 p.
ISBN
9789044612134

Besprekingen

Na 'Ten oorlog' (1997), gebaseerd op acht koningsdrama's van Shakespeare, en 'Mamma Medea' (2001), vooral gebaseerd op Euripides' Medea, brengt Lanoye in Atropa een bewerking van het Griekse koningsdrama 'Agamemnon', waarbij hij zich weer vooral liet inspireren door Euripides, die meer aandacht had voor het oorlogsleed dan Aeschylus. Met de titel verwijst hij naar de Griekse schikgodin (Atropos) en naar doodkruid (atropa belladonna). Na de schaking van de Griekse Helena door een Trojaan, willen de verzamelde Grieken tegen Troje optrekken. Maar om aan de windstilte een einde te maken en te kunnen uitvaren, moet hun leider Agamemnon zijn dochter Ifigeneia offeren. Bij de verovering van Troje komen alle Trojaanse machthebbers om. Koningin Hekabe, haar dochter Kassandra en de toekomstige koningin Andromache worden door Agamemnon als slavinnen meegevoerd naar Mycene, waar zijn op wraak beluste vrouw Klytaimnestra hem opwacht.

Wanneer Agamemnon het offer van zijn docht…Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia