Boek
Nederlands

Europa : de eerste 100 miljoen jaar

Tim Flannery (auteur), Luigi Boitani (medewerker), Auke Van den Berg (vertaler)
De geologische ontstaansgeschiedenis van Europa, van honderd miljoen jaar geleden tot nu, met de ontwikkeling van flora en fauna en uiteindelijk de mens, met zijn invloed op de leefomgeving.
Titel
Europa : de eerste 100 miljoen jaar
Auteur
Tim Flannery
Medewerker
Luigi Boitani
Vertaler
Auke Van den Berg Fred Hendriks Wilfried Simons
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Europe : a natural history
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2020
399 p., [8] p. foto's : ill.
ISBN
9789045037769 (paperback)

Besprekingen

Dit is een interessante ontdekkingstocht naar de geologische ontstaansgeschiedenis van Europa. Met daaraan gekoppeld de dierenwereld uit die tijd (fossiele resten, of nog bestaand). In een moeilijk voorstelbare tijdsperiode van honderd miljoen jaar geleden tot nu. Een continent van aanvankelijk alleen losse eilanden. Met zeer wisselende klimaatomstandigheden. Een dalende zeespiegel tijdens ijstijden met allerlei landbruggen. Gebergtevorming en vulkanisme. Massaal uitstervende dieren- en plantengemeenschappen. Migraties in alle richtingen. Het ontstaan van de mens die steeds meer (negatieve) invloed op de leefomgeving krijgt. De tekst bevat veel feitelijke gegevens (waaronder namen van diersoorten), maar volgt hoofdlijnen om het geheel overzichtelijk te houden. Wie de lijn kan en wil volgen, krijgt een boeiend inzicht in het verleden en heden van het huidige Europa. Met bescheidenheid voor de mens als soort, gezien de turbulente voorgeschiedenis. De Australische auteur, bioloog en pale…Lees verder

Over Tim Flannery

CC BY 2.0 - Foto van/door scienceinmelbourne2007

Tim Flannery ( Melbourne, Victoria, 28 januari 1956) is een Australische zoogdierkundige, paleontoloog, milieukundige en milieu-activist vooral op gebied van klimaatverandering. Zo is hij voorstander van het onmiddellijk sluiten van alle kolencentrales in Australië.

Flannery was voorzitter van de in 2011 door de Australische regering ingestelde onafhankelijke klimaatcommissie die het grote publiek moet voorzien van deugdelijke informatie over klimaatverandering. In 2007 werd hij gekozen tot de Australiër van het jaar. Tot juli 2013 was hij hoogleraar aan de Macquarie Universiteit in Sydney.

Biografie

Flannery groeide op in Melbourne. Hij studeerde aan de La Trobe University in die stad en behaalde in 1977 de graad van bachelor in Engelse taal en literatuur en schakelde daarna snel over op studies in de natuurwetenschappen. In 1981 behaalde hij een master (graad) in de aardwetenschappen aan de Monash-universiteit. In 198…Lees verder op Wikipedia