Boek
Nederlands

Kapitaal in de 21ste eeuw

Thomas Piketty (auteur)
+1
Kapitaal in de 21ste eeuw
×
Kapitaal in de 21ste eeuw Kapitaal in de 21ste eeuw

Kapitaal in de 21ste eeuw

Monografie van de Franse econoom over kapitaal en ongelijkheid, waarbij als oplossing voor de groeiende ongelijkheid de invoering van een wereldwijde belasting op vermogen wordt aangedragen.
Titel
Kapitaal in de 21ste eeuw
Auteur
Thomas Piketty
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le capital au XXIe siècle
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
812 p. : ill.
ISBN
9789023490821 (paperback)

Besprekingen

De Franse econoom Thomas Piketty is de auteur van dit wellicht het meest spraakmakende boek over vermogen- en inkomensverdeling. Het lijvige boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een beschrijving van inkomen en kapitaal vanuit een historisch perspectief, waarbij onder andere klassieke economen en theorieën de revue passeren. In het tweede deel wordt dieper ingegaan op de verhouding van toen, nu en in de toekomst tussen kapitaal, arbeid en inkomen. In deel drie tenslotte wordt uitgebreid ingegaan op de verdeling van ongelijkheid. De diverse analyses worden ondersteund door het toepassen van economische theorieën en vergelijkingen gevoed door een grote hoeveelheid macro-cijfers met bijbehorende grafieken. Op welke wijze is de ongelijkheid geëvolueerd in de afgelopen eeuwen? Wat staat onze samenleving te wachten in de komende decennia? En zal de ongelijkheid alleen toenemen of kunnen we nu alsnog ingrijpen door fiscale en/of monetaire maatregelen te nemen? Deze en vele andere g…Lees verder

Over Thomas Piketty

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sue Gardner

Thomas Piketty (Clichy, 7 mei 1971) is een Frans econoom gespecialiseerd in het thema economische ongelijkheid vanuit een historisch en statistisch oogpunt. Hij is tevens hoogleraar en columnist en kreeg internationale bekendheid na de publicatie van Le Capital au XXIe siècle in 2013 (in 2014 in het Nederlands vertaald als Kapitaal in de 21e eeuw).

Biografie

Thomas Piketty behaalde een baccalaureaat in de wetenschappen. Aan de École normale supérieure (ENS) in Parijs studeerde Piketty wiskunde en economie. Op 22-jarige leeftijd behaalde hij zijn doctoraat op basis van een thesis over welvaartsherverdeling, die hij aan de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) en London School of Economics geschreven had. Roger Guesnerie was zijn promotor.

Van 1993 tot 1995 was Piketty assistent-professor aan de vakgroep economie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Vanaf 1995 deed hij …Lees verder op Wikipedia