Boek
Nederlands

Ver weg van het stadsgewoel

Thomas Hardy (auteur), Marcel Otten (vertaler)
In de tweede helft van de 19e eeuw erft een jonge, onafhankelijke vrouw in het Engelse district Wessex een boerderij en worstelt met haar nieuwe beroep en drie aanbidders.
Titel
Ver weg van het stadsgewoel
Auteur
Thomas Hardy
Vertaler
Marcel Otten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Far from the madding crowd
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016
432 p.
ISBN
9789025300487 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Eerste Nederlandse vertaling van deze klassieker (1874) van de Engelse romancier en dichter (1840-1928) over hoe willekeur en toeval het levenslot kunnen bepalen. Op het platteland van het semi-fictieve Wessex (Dorset) erft de onafhankelijke, jonge Batsheba Everdene door de onverwachte dood van haar oom een boerderij. Ze gaat de boerderij runnen en krijgt drie aanbidders. Een aanzoek van de integere en trouwe schapenboer Gabriel Oak wijst ze af, maar hij wordt haar werknemer, nadat hij zijn schapen kwijtgeraakt is. William Boldwood, de eenzame, oudere landeigenaar en buurman, wordt lichtzinnig het hoofd op hol gemaakt. Ze valt echter met open ogen voor de verleidingskunsten van Sergeant Troy, die zijn echte liefje Fanny Robin dan al heeft bezwangerd. Hardy neemt de lezer bij de hand met schitterende beschrijvingen van het leven op het platteland, de gebouwen (hij was geschoold architect), maar vooral van de natuur, met terzijdes over onder meer moraal. Soepel vertaald en meermalen ver…Lees verder

Over Thomas Hardy

Thomas Hardy (Higher Bockhampton, 2 juni 1840 – aldaar, 11 januari 1928) was een Engels naturalistisch romanschrijver en dichter uit het Victoriaans tijdperk en de vroege 20e eeuw. In zijn poëzie alsmede zijn romans klinkt echter ook een sterk Romantische ondertoon door. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grote schrijvers uit de Engelse literatuur.

Levensloop

Hardy werd geboren in Higher Bockhampton bij Dorchester in het graafschap Dorset, als zoon van een steenhouwer en volgde van 1862 tot 1867 een opleiding tot architect. Na enige jaren als architect te hebben gewerkt, besloot hij zich geheel toe te leggen op het schrijven. In zijn werk put hij regelmatig uit deze achtergrond en ervaring. Hij begon met het schrijven van poëzie, maar ging na zijn huwelijk over op proza om hiermee de kost te verdienen.

Tussen 1871 en 1895 schreef hij dertien romans. Zijn eerste werk, The Poor Man and the Lady, werd geweig…Lees verder op Wikipedia