Boek
Nederlands

Het West-Vlaams versierhandboek : roman

Thomas Blondeau (auteur)
+1
Het West-Vlaams versierhandboek : roman
×
Het West-Vlaams versierhandboek : roman Het West-Vlaams versierhandboek : roman

Het West-Vlaams versierhandboek : roman

Genre:
Een jonge schrijver keert terug naar de rust van zijn Vlaams geboortedorp om aan een nieuw boek te werken, maar het dorp heeft zich zojuist afgescheiden van Belgie͏̈.
Titel
Het West-Vlaams versierhandboek : roman
Auteur
Thomas Blondeau
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
252 p.
ISBN
9789023477815 (paperback)

Besprekingen

‘Wat wou u eigenlijk met dit boek,’ wordt schrijver Raf Fauchery gevraagd op het einde van Het West-Vlaams versierhandboek, de derde roman van Thomas Blondeau. Raf refereert aan een toevallig liftgesprek tussen Sting en Ringo Starr: ‘Maak je geen illusies, we doen het allemaal voor de meisjes’. Het antwoord is — zoals veel in dit boek — tongue-in-cheek, al raakt het tegelijk aan het opzet en een van de twee centrale thema’s in de roman: hoe de liefde versieren en hoe om te gaan met haar verlies? Raf is een in het buitenland wonende schrijver die hoopt zijn liefdesverdriet en de daaruit volgende existentiële crisis te overwinnen door naar zijn geboortedorp in West-Vlaanderen terug te keren. In de ‘roerloosheid’ van het dorpje wil hij ook een boek schrijven, ‘Het West-Vlaams versierhandboek’. Het schrijven is op die manier helend, maar is tegelijk opnieuw een middel om te verleiden.
Met zijn roman refereert Blondeau aan een steeds sterker wordende (Anglo-Amerikaanse) trend w…Lees verder
Derde roman van de Vlaamse auteur en bloemlezer (1978-2013), waarin Raf, ook schrijver, terugkeert naar zijn verlaten, verpauperde West-Vlaamse geboortedorp om er in alle rust te kunnen werken aan een nieuw boek. Onder leiding van de zonderlinge, moddervette Goeminne die de rol van nationalistische goeroe speelt, heeft het dorp zichzelf echter zojuist afgescheiden van de rest van het land, en streven de bewoners nu naar zelfvoorzienendheid. Raf raakt ondertussen in de ban van notarisdochter Serena, en schrijft door aan zijn ‘versierhandboek’, waarin hij terugblikt op zijn eerdere mislukte liefdes. Hij wordt met rust gelaten, totdat dorpsbewoners erachter komen dat hij daarnaast ook in niet bepaald positieve zin over hen schrijft. De meer dan honderd korte hoofdstukken, opgedeeld in verschillende verhaallijnen in het heden en verleden, en afgewisseld met spitsvondige voetnoten, maken het boek eerder tot een aaneenschakeling van wervelend proza dan tot een consistent geheel. Evengoed is…Lees verder

Over Thomas Blondeau

Thomas Blondeau (Poperinge, 21 juni 1978 – aldaar, 19 oktober 2013) was een Vlaamse schrijver, dichter en journalist. Hij studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universiteit Leiden (literatuurwetenschap). Hij schreef voor onder andere Mare, Deng, De Revisor en Dif.

Na vele poëzievoordrachten en gepubliceerde korte verhalen, verscheen in 2006 zijn debuutroman eX, die met name in België goed ontvangen werd. Begin 2010 verscheen zijn tweede roman, Donderhart.

Op de Boekenbeurs Antwerpen speelde hij de 'boekendokter'. Gekleed in een doktersjas luisterde hij naar de kwalen van de boekenbeursganger en schreef hij boeken voor, als remedie voor de aandoening. Thomas Blondeau publiceerde ook 'voorschriften' op Cobra.be.

Thomas Blondeau overleed op 19 oktober 2013 onverwacht aan een aortaruptuur in zijn geboorteplaats Poperinge.

Roderik Six publiceerde in 2014 De boekendokter, waarin de recepten van Blondeau gebundeld…Lees verder op Wikipedia