Boek
Nederlands

Boer Boris

Ted van Lieshout (auteur), Philip Hopman (illustrator)
Boer Boris heeft één tractor, twee schuren , drie vogelverschrikkers, vier machines, vijf akkers, zes varkens, zeven koeien, acht schapen, negen muizen en tien kippen – of nee, elf! En dan heeft hij ook nog een erf met een hond, een kat en een slee. Boek op rijm.
Onderwerp
Tellen, Boerderijen
Titel
Boer Boris
Auteur
Ted van Lieshout
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789025752002 (hardback)

Besprekingen

Boer Boris heeft een boerderij. Daar horen een boel dingen en dieren bij: één tractor, twee schuren, drie verschrikkers, vier machines, vijf akkers, zes varkens, zeven koeien, acht schapen, negen muizen (al horen die er niet thuis), tien kippen én ‘een erf met hond en kat en slee/ Dar rijdt hij zondags rondjes mee.’ Boer Boris is een even eenvoudig als pittig prentenboek, met vrolijke illustraties van Philip Hopman en een speels telrijm van Ted van Lieshout. De prenten in waterverf stralen een warme nostalgie uit. Boer Boris is een typisch Hopman-kind, dromerig of druk in de weer en altijd met pet. De dieren voelen zich duidelijk goed thuis bij Boris, die al even duidelijk meester is van zijn reusachtige machines en zijn chique slee. En dan zijn er nog de hond en de kat, die op elke prent opduiken. De slotprent biedt een totaalzicht van de hele boerderij, met alle dieren en machines.
Elke prent wordt begeleid door een strofe van vier regels, waarvan de eerste twee dezelfde…Lees verder
Telprentenboek op rijm dat is opgebouwd rondom de boerderij van boer Boris. Boris heeft een boerderij met onder andere één tractor, vijf akkers, zeven koeien, acht schapen en tien kippen. Over elk geteld voorwerp of dier wordt vervolgens iets meer verteld door middel van een vierregelig rijmpje. Omdat elk rijmpje steeds begint met 'Boer Boris heeft een boerderij. Daar horen ook (...) bij', kunnen kinderen al snel meedoen met het verhaal. Op de laatste dubbele pagina, een overzichtspagina van de boerderij, staat ook de slee van boer Boris waarmee hij op zondag rondjes rijdt. Het boek is verlevendigd met vrolijke kleurenillustraties die een dubbele pagina beslaan. Ze zijn sfeervol en vullen de tekst goed aan. Het is ook leuk om door het boek heen de hond en de kat, die achter een muis aanzit, te volgen. Grappig is dat er tot elf wordt geteld, omdat de tien kippen elf eieren hebben gelegd. Op het gewatteerde omslag zit boer Boris met een kip op zijn tractor, terwijl de haan en drie ander…Lees verder

Boer Boris

Dit is een stevig prenten- en telboek. De kinderen krijgen een rondleiding op het erf van Boer Boris aan de hand van cijfers van 1 tot 10 met een klein zijsprongetje naar 11. De tekst op rijm bestaat uit vier regels waarvan de eerste zin altijd herhaald wordt. Het rijm is zangerig.  Een voorbeeld: Boer Boris heeft een boerderij./ Daar horen 7 koeien bij./ Die grazen samen in de wei./ Er staat een lief klein kalfje bij. Boer Boris heeft de gestalte van een kleuter. Hij heeft alles wat je op een boerderij kan verwachten maar aan het eind wacht een verrassing: Boer Boris heeft ook een slee van een wagen: Daar rijdt hij zondags rondjes mee. Mogelijk zorgt het woord 'slee' voor verwarring maar de bijhorende illustratie is overduidelijk. De illustraties zijn aantrekkelijk en zeer expressief. Leuk boekje om te gebruiken in een eerste kleuterklas.

Over Ted van Lieshout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tevali

Theodorus Adrianus (Ted) van Lieshout (Eindhoven, 21 december 1955) is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Kijk voor een uitgebreide biografie en bibliografie op tedvanlieshout.com: Ted bi(bli)o.

Biografie

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef het boek Begin een torentje van niks over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995.

Als jongetje kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, …Lees verder op Wikipedia