Boek
Nederlands
Pieter-Jan Dubois (10, ik-persoon) wordt door iedereen Duupje genoemd. Op school heeft hij nooit goede punten en hij haalt vaak grapjes uit. Dagboek met veel stripachtige tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Extra onderwerp
humor
Titel
Duupje. 3 / An Swartenbroekx ; ill. Dieter Steenhaut ; [oorspronkelijke auteur van het personage Duupje] René Swartenbroekx
Auteur
An Swartenbroekx
Illustrator
Dieter Steenhaut
Naar het werk van
René Swartenbroekx
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2022
129 p. : ill.
ISBN
9789002277405 (hardback)

Besprekingen

Een humoristisch dagboek met stripachtige tekeningen over de guitige Pieter-Jan Dubois (10, ik-persoon), die door iedereen Duupje wordt genoemd. Omdat hij altijd het duupje is, zeker in de klas. Zijn meester vindt hem te druk en geeft hem te weinig punten. Ook zijn vader en moeder kunnen niet altijd lachen om zijn grapjes, zoals toen hij groene verf in de wasmachine deed of een colafontein in de keuken maakte. Maar door het opschrijven van zijn verhalen en het aan het lachen brengen van jonge lezers, is Duupje voor één keer niet het duupje. De korte, herkenbare verhalen in ‘Duupje*’ zijn eenvoudig en met humor geschreven, vanuit het perspectief van Duupje. Met simpele stripachtige tekeningen in zwart, wit en groen. An Swartenbroekx is een Belgische schrijfster. Haar vader René bedacht het personage Duupje in 1982 en publiceerde elf jaar lang wekelijks een verhaaltje over hem in Zonneland. An vertaalde de wereld van Duupje naar eigentijdse situaties voor nieuwe generaties. Vanaf ca. 9 …Lees verder

Over An Swartenbroekx

Ann Jozefien Andrea (An) Swartenbroekx (Genk, 11 juli 1969) is een Belgisch auteur en scenariste en voormalig actrice, zangeres en presentatrice. Ze werd vooral bekend door haar rol van Beatrijs 'Bieke' Crucke in de sitcom F.C. De Kampioenen, die ze 30 jaar lang vertolkte.

An is de dochter van René Swartenbroekx die (net als zijzelf) scenario's voor de reeks schreef. Daarnaast schreef ze nog andere tv-scenario's (onder meer voor Verschoten en zoon) en is ze auteur van het jeugdboek Duupje.

Biografie

In 2013 schreef Swartenbroekx samen met scenarist Bart Cooreman, striptekenaar Hec Leemans en regisseur Johan Gevers het scenario voor de F.C. De Kampioenen-film. Hetzelfde viertal schreef ook de tweede Kampioenenfilm, Jubilee General, die 28 oktober 2015 in première ging.

Voor VT4 presenteerde ze onder andere Kickx en Zomertour.

Als zangeres bracht Swartenbroekx in 19…Lees verder op Wikipedia