Boek
Nederlands
Pieter-Jan Dubois (10, ik-persoon) wordt door iedereen Duupje genoemd. Op school heeft hij nooit goede punten en hij haalt vaak grapjes uit. Dagboek met veel stripachtige tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Duupje. 2 / An Swartenbroekx ; ill. Dieter Steenhaut ; [oorspronkelijke auteur van het personage Duupje] René Swartenbroekx
Auteur
An Swartenbroekx
Illustrator
Dieter Steenhaut
Naar het werk van
René Swartenbroekx
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2021
132 p. : ill.
ISBN
9789002274794 (hardback)

Besprekingen

Tweede deel* van de door de auteur (dochter van de oorspronkelijk schrijver over Duupje) hernomen en naar de huidige tijd overgebrachte verhaaltjes over Duupje a.k.a. Pieter-Jan Dubois. Het boek start met een serie portretjes van de belangrijkste personages. Daarna volgen de (zeer korte) verhaaltjes over alledaagse gebeurtenisssen op school en thuis. De verhalen staan los van elkaar, maar geven gezamenlijk een goed beeld van Duupje die telkens de dupe wordt van de reacties van anderen (met name meester Frank) op zijn onbegrepen gedrag. Er zijn veel illustraties van verschillend formaat, in grijs- en blauwtinten die de verhaaltjes goed ondersteunen. Technisch (korte zinnen, eenvoudig taalgebruik, veel dialogen) en inhoudelijk (alledaagse herkenbare kinderavonturen) geschikt vanaf ca. 9 jaar.

Over An Swartenbroekx

Ann Jozefien Andrea (An) Swartenbroekx (Genk, 11 juli 1969) is een Belgisch auteur en scenariste en voormalig actrice, zangeres en presentatrice. Ze werd vooral bekend door haar rol van Beatrijs 'Bieke' Crucke in de sitcom F.C. De Kampioenen, die ze 30 jaar lang vertolkte.

An is de dochter van René Swartenbroekx die (net als zijzelf) scenario's voor de reeks schreef. Daarnaast schreef ze nog andere tv-scenario's (onder meer voor Verschoten en zoon) en is ze auteur van het jeugdboek Duupje.

Biografie

In 2013 schreef Swartenbroekx samen met scenarist Bart Cooreman, striptekenaar Hec Leemans en regisseur Johan Gevers het scenario voor de F.C. De Kampioenen-film. Hetzelfde viertal schreef ook de tweede Kampioenenfilm, Jubilee General, die 28 oktober 2015 in première ging.

Voor VT4 presenteerde ze onder andere Kickx en Zomertour.

Als zangeres bracht Swartenbroekx in 19…Lees verder op Wikipedia