Boek
Nederlands

Duupje. [1]

An Swartenbroekx (auteur), Dieter Steenhaut (illustrator), René Swartenbroekx (naar het werk van)
Pieter-Jan Dubois (10, ik-persoon) wordt door iedereen Duupje genoemd. Op school heeft hij nooit goede punten en hij haalt vaak grapjes uit. Dagboek met veel stripachtige tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Duupje. [1] / An Swartenbroekx ; ill. Dieter Steenhaut ; [oorspronkelijke auteur van het personage Duupje] René Swartenbroekx
Auteur
An Swartenbroekx
Illustrator
Dieter Steenhaut
Naar het werk van
René Swartenbroekx
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2021
132 p. : ill.
ISBN
9789002273063 (hardback)

Besprekingen

Belevenissen uit het dagboek van Pieter-Jan Dubois (10 jaar), bijgenaamd Duupje. Zijn verhalen worden gekenmerkt door pech en ondeugend gedrag waar hij zelf het ‘Duupje’ van wordt. De 43 korte verhaaltjes worden voorafgegaan door een ‘voorstelrondje’, waarin Duupje zichzelf, zijn ouders, oma Bonneke, zus Greet, buurjongen Tom, meester Frank en zijn vriendin Marieke voorstelt. Op school heeft Duupje taal-, reken- en concentratieproblemen, waar hij open over vertelt. Zo ook over zijn bedplassen en hoe hij zich uit netelige situaties redt. René Swartenbroekx schreef van 1982-1993 een reeks Duupje cursiefjes in een tijdschrift en voor de BRT. Zijn dochter An ‘vertaalt’ deze Vlaamse klassieker nu naar eigentijdse situaties. Vanuit de ik-vorm verteld in sappig en niet eenvoudig Vlaams taalgebruik. Om Duupjes schrijfwijze te illustreren zijn fout geschreven woorden in een schrijfletter tussengevoegd: barbeknoeien, pojezie, kontijner (container), etc. Ook zijn er zinnetjes rood gedrukt. Stevi…Lees verder

Over An Swartenbroekx

Ann Jozefien Andrea (An) Swartenbroekx (Genk, 11 juli 1969) is een Belgisch auteur en scenariste en voormalig actrice, zangeres en presentatrice. Ze werd vooral bekend door haar rol van Beatrijs 'Bieke' Crucke in de sitcom F.C. De Kampioenen, die ze 30 jaar lang vertolkte.

An is de dochter van René Swartenbroekx die (net als zijzelf) scenario's voor de reeks schreef. Daarnaast schreef ze nog andere tv-scenario's (onder meer voor Verschoten en zoon) en is ze auteur van het jeugdboek Duupje.

Biografie

In 2013 schreef Swartenbroekx samen met scenarist Bart Cooreman, striptekenaar Hec Leemans en regisseur Johan Gevers het scenario voor de F.C. De Kampioenen-film. Hetzelfde viertal schreef ook de tweede Kampioenenfilm, Jubilee General, die 28 oktober 2015 in première ging.

Voor VT4 presenteerde ze onder andere Kickx en Zomertour.

Als zangeres bracht Swartenbroekx in 19…Lees verder op Wikipedia