Na een ernstig ongeluk overleefd te hebben maakt een man sinistere schilderijen die een voorspellende waarde blijken te hebben.
Titel
Duma
Auteur
Stephen King 1947-
Vertaler
Hugo Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Duma key
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2022
623 p.
ISBN
9789021037387 (paperback)

Besprekingen

Het auto-ongeluk dat Stephen King in 1999 kreeg, is in veel van zijn werk terug te vinden, in Dodelijk dilemma (1979) en Misery (1987), boeken met een voorspellende waarheid want geschreven ver vóor dat ernstige ongeval. Ook in verhalen na 1999 komt die ingrijpende geschiedenis terug: zwaar lichamelijk letsel en de nabijheid van de dood genereert horrorachtige, levensbedreigende, maar ook creatieve krachten. Dat is precies wat er gebeurt in Duma, na Lisey's verhaal (2006) weer een omvangrijke en gelaagde roman, waarin King opnieuw een ontketende indruk maakt.

Aannemer Edgar Freemantle, 57, ontsnapt aan de dood als een bouwkraan zijn auto plet. Hij verliest zijn rechterarm, kan moeilijk lopen en na revalidatie kampt hij met traumatische aandoeningen waardoor zijn geest af en toe 'stottert'. Hij raakt vaak in paniek en krijgt woedeaanvallen die tot een dramatische scheiding leiden. Vanuit het koude Minnesota zoekt hij rust en herstel op Duma Key, een e…Lees verder
De hoofdpersoon, Edgar Freemantle, gaat na een ernstig ongeluk waarbij hij zijn rechterarm is kwijtgeraakt, wonen op Duma, een van de Florida Keys. Zijn huwelijk is gestrand en zijn bouwbedrijf heeft hij van de hand gedaan. Edgar wil rust en als tijdverdrijf gaat hij schilderen. Dan blijkt hij onder invloed van zijn omgeving een bijzonder talent te ontwikkelen. Hij wordt geleidelijk aan door geesten uit het verleden bezeten. Zijn schilderijen hebben een sinistere voorspellende waarde, zodat mensen door zijn beelden sterven of vermoord worden. Zoals in veel eerdere boeken van de Amerikaanse bestsellerauteur (1947) is horror ook hier het belangrijkste bestanddeel van het verhaal, verteld in de ik-vorm. Hoewel het geheel ongeloofwaardig is, slaagt de schrijver er wederom in om een bijzonder spannend geheel te produceren. Voor liefhebbers van griezelverhalen. www.stephenking.com. Kleine druk.

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hij nog jong was, verliet zijn va…Lees verder op Wikipedia