Boek
Nederlands
In de nabije toekomst wordt in Amerika een lange afstands duurloop gehouden waarbij de deelnemers voortdurend met de dood worden bedreigd.
Titel
De marathon
Auteur
Stephen King 1947-
Vertaler
Mariëlla Snel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The long walk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2023 | Andere uitgaven
286 p.
ISBN
9789021039787 (paperback)

Besprekingen

Amerika, in een heel nabije toekomst: de Marathon is het brood & spelen geworden van de massa. Honderden jongeren beginnen aan de Marathon, die dagen duurt. De regels zijn eenvoudig: sta stil, en je wordt doodgeschoten. Val of treuzel drie keer, en je sterft. Er mag maar één winnaar zijn, de laatste overlevende. Winnaar worden van de Marathon betekent de uiterste glorie, maar tijdens de tocht zelf wordt de Marathon de uiterste nachtmerrie voor alle deelnemers die van alle menselijke waarden afstand moeten doen. De roman tekent een bijtend beeld van de psychologische aftakeling van de deelnemers, en eindigt met een bijna surrealistische wending. Een scherpe satire op de commercialisatie van de sport, en het misbruik daarvan voor politieke doeleinden, tevens een stevige psychologische tekening van een aantal jongeren. Ondanks het relatief ontbreken van actie verveelt de roman geen ogenblik.

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hij nog jong was, verliet zijn va…Lees verder op Wikipedia